Trend Újra megtekinthető az Andy Warhol által tervezett BMW Art Car

Újra megtekinthető az Andy Warhol által tervezett BMW Art Car

autopro.hu/H.J. | 2020.02.01 08:23

Újra megtekinthető az Andy Warhol által tervezett BMW Art Car

A BMW indiai központja kiállítja az Andy Warhol amerikai művész által 1979-ben tervezett Art Car nevű modellt. Az autó január 31-től február 2-ig tekinthető meg az Indiai Művészeti Vásáron, Új-Delhiben.

Hirdetés

Alexander Calder, Frank Stella és Roy Lichtenstein után Andy Warhol tervezte a negyedik Art Car modellt a BMW számára. Warhol a BMW M1 típusát bújtatta művészi köntösbe, alig több mint fél óra alatt. A többi művésszel ellentétben Warhol nem készített méretarányos modellt, nem bízta asszisztenseire a munkafolyamatot, hanem mindent egymaga készített el. Sok rajongó úgy véli, hogy az általa megalkotott Art Car az egész kollekció legfontosabb eleme.

Warhol elképzelte, hogy nagy sebesség mellett minden szín és kontúr elmosódik – így készítette el a modellt.

Warhol elképzelte, hogy nagy sebesség mellett minden szín és kontúr elmosódik – így készítette el a modellt.

BMW Art Car gyűjtemény

A márka gyűjteményét több mint negyven évvel ezelőtt álmodták meg. A guruló szobroknak is nevezett Art Car modellek a művészi kifejezés és az autótervezés összeforrását szimbolizálják. Az Art Car gyűjtemény számos modellje a gyártó állandó kiállításának részeként megtekinthető a müncheni BMW múzeumban. A többi modellt a világ különböző pontjain, művészeti vásárokon és kiállításokon tekinthetik meg az érdeklődők.

Az első art autó 1975-ben született meg, miután a francia autóversenyző és egyben a művészrajongó, Hervé Poulain a BMW Motorsport igazgatóval, Jochen Neerpaschal együtt felkérték Alexander Calder művészt, hogy tervezze meg a modell külsejét. A Calder által megtervezett BMW 3.0 CSL a Le Mans 24 órás versenyen is részt vett. 1975 óta 19 művész tervezte meg a BMW számára az éppen aktuális modellek külsejét.

Néhány szó a BMW kulturális elkötelezettségéről

A BMW Group India megalakulása óta országszerte több kulturális eseményen is részt vett. 2007-ben két BMW Art autót állítottak ki a Jehangir Művészeti Galériában, Mumbaiban – az egyik modell az Andy Warhol által tervezett modell volt, míg a másik autó külsejét Roy Lichtenstein álmodta meg. Jeff Koons, Sandro Chia és Cesar Manrique Art modelljeit az Indiai Művészeti Vásáron tekinthették meg az érdeklődők. A vállalat 2012 a Kochi-Muziris Biennale kortárs művészeti vásár támogatója.

A BMW Csoport közel 50 éve világszerte több mint 100 kulturális együttműködést kezdeményezett. A vállalat a kortárs és a modern művészetre, a klasszikus zenére és a jazzre, valamint az építészetre és a formatervezésre összpontosít. 2016-ban és 2017-ben a kínai Cao Fei, majd az amerikai John Baldessari készítették a következő Art Car modelleket – olvasható a press.bmwgroup.com oldalán.

Nyitókép: twitter.com/bmwindia

Kiemelt Partnereink