Trend Újabb tiltás okozhat fejtörést az autógyártóknak

Újabb tiltás okozhat fejtörést az autógyártóknak

autopro.hu/V.M. | 2023.07.21 08:19

Újabb tiltás okozhat fejtörést az autógyártóknak

Fotó: BMW Group PressClub Global

Az Európai Unióban 2024-től tilos lesz a krómbevonatok alkalmazása, ami arra kényszeríti az autógyártókat, hogy új módot találjanak a prémium megjelenés biztosítására.

Hirdetés

A krómbevonatokra azért „sújt le” az EU, mert a hexavalens króm rákkeltő. Az anyag tüdőrák okozója, a bevonatoláskor pedig a dízelfüstnél 500-szor mérgezőbb anyagként kerül a levegőbe.

Ugyan rendelkezésre állnak anyagok a levegőbe került mérgező vegyületek semlegesítésére, azonban ezek perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat (PFAS-okat) tartalmaznak, melyek szintén erősen mérgezőek.

Az Európai Unióban a következő évben szüntetik be a krómbevonatok használatát, és a blokk példáját a világ sok más része is követi, köztük Kalifornia is. Mivel mindkettő régió meghatározó méretű autópiaccal bír, az autók dizájnjára jelentős befolyással lehet az intézkedés, hacsak nem sikerül alternatívát találni.

Van, aki lehetőséget lát a változásban

Gilles Vidal, a Renault vezető dizájnere bízik benne, hogy ha még találnak is alternatívát a krómnak, az iparág el fog mozdulni a króm megjelenését nélkülöző dizájn felé.

„Jelenleg zajlik a nem mérgező lehetőségek felkutatása, de remélem, hogy képesek leszünk intuitív módon eltávolodni azoktól” – mondta az Autocarnak nyilatkozva. „Itt az idő átírni a játékszabályokat egy kicsit, és nyitottá válni a krómon kívüli lehetőségek felé.”

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink