Trend Újabb országot hódítanak meg az önvezető taxik

Újabb országot hódítanak meg az önvezető taxik

autopro.hu/Sz.K. | 2023.10.22 12:19

Újabb országot hódítanak meg az önvezető taxik

Fotó: Cruise News

A Cruise, a General Motors és a Honda megállapodási nyilatkozatot kötött egy közös vállalat létrehozására, amely 2026 elején Japánban vezető nélküli fuvarozási szolgáltatást indítana.

Az új szolgáltatással a General Motors, a Cruise és a Honda által közösen kifejlesztett, kifejezetten a vezető nélküli fuvarmegosztó-szolgáltatásra tervezett Cruise Origin egy megadott helyszínen veszi fel az ügyfeleket, és teljesen önvezetéssel viszi őket a célállomásig. Az ügyfelek egy erre a célra kifejlesztett alkalmazást használnak majd az okostelefonjukon, hogy a teljes folyamatot elvégezzék a hívástól a fizetésig.

A három vállalat célja, hogy 2024 első felében hozza létre ezt az új vállalatot, a hatósági jóváhagyások függvényében, ezt követőe 2026-r jutának el odáig, hogy üzemszerűen robotaxik járják a japán főváros utcáit.

Cruise robotaxik

A Cruise Origin egy olyan önvezető jármű, amely nem rendelkezik vezetőüléssel vagy kormánnyal, ellenben tágas utastere van, amely ugyanolyan privát, mint egy saját jármű. Egy ilyen autóban egyszerre akár hat utas is tartózkodhat egymással szemben ülve. Ez a vezető nélküli szolgáltatás teljesen újfajta mobilitási élményt kínál majd Japánban, és az ügyfelek széles körét célozza meg, beleértve az üzletembereket, családokat, látogatókat és sok más célcsoportot.

Tervek szerint 2026 elején indítják el a sofőr nélküli fuvarozási szolgáltatást Tokió központjában. Kezdetben kevés Origin indul meg élesben, majd később ötszáz járműből álló flottává bővül az aktív állomány. A későbbiekben a trió tervezi a szolgáltatás kiterjesztését és kiterjesztését a Tokió központján kívüli területekre is.

Ezzel a sofőr nélküli fuvarozási szolgáltatással arra törekednek, hogy a mobilitás új értékét kínálja, miközben hozzájárul a Japán előtt álló társadalmi problémák - például a taxi- és buszvezetőhiány - kezeléséhez is – írja a Green Car Congress.

Az Egyesült Államokban ez már valóság

Ahogyan arról az autopro.hu a nyáron beszámolt, San Francisco egyedülálló tesztpályává vált a robotaxik számára. A Waymo és a Cruise általános engedélyt kapott arra, hogy fizető utasokat szállíthassanak a város teljes területén éjjel-nappal, még vezető nélkül is. A Kaliforniai Közüzemi Bizottság (CPUC) döntése felülbírálta a tömegközlekedési cégek és néhány lakos ellenállását.

A kibővített engedélynek köszönhetően több milliárd dolláros befektetések után most nagy számban kipróbálható, hogy mennyire működik jól egy üzleti modell önvezető autókkal. A járművek drágák, ezért lehetőleg folyamatosan ki kell használni őket. San Franciscóban több mint tízezer ember dolgozik sofőrként, ahogyan azt a Cruise vezérigazgatója, Kyle Vogt is elismerte.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink