Trend Újabb népszavazással gátolnák meg a debreceni akkugyárat

Újabb népszavazással gátolnák meg a debreceni akkugyárat

MTI/autopro.hu | 2023.01.25 11:21

Újabb népszavazással gátolnák meg a debreceni akkugyárat

Fotó: Pörge Béla

Már egy harmadik népszavazási kezdeményezés is elindult a CATL debreceni beruházása ellen. A Momentum kérdése kifejezetten ennek a gyárnak a felépítését akadályozná meg, a Mi Hazánk az aláírásgyűjtésnél tart, míg az LMP általánosabb kontextusba helyezte a kérdést.

Hirdetés

A Momentum MTI-hez eljuttatott január 25-ei közleménye szerint Mándi László hétfőn, azaz január 23-án nyújtotta be hitelesítésre a helyi választási bizottságnak a népszavazási kérdést annak érdekében, hogy a debreceniek kifejthessék véleményüket az akkumulátorgyárról.

„Meggyőződésünk, hogy egy ekkora beruházás nem lehetséges a helyiek bevonása és megkérdezése nélkül. Több mint kétszázezer ember jövőjéről nem dönthetnek zárt ajtók mögött” - indokolt a Momentum.

A helyi népszavazásra javasolt kérdés a következő: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

Nem az egyetlen kísérlet

Ahogy a fenti kérdésből is látszik, a Momentum kifejezetten a debreceni gyár felépítését akadályozná meg. Ezzel szemben az LMP által benyújtott népszavazási kérdés általánosabb, és az országban mindenhol népszavazáshoz kötné az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos beruházásokat. Ahogyan arról már az autopro.hu beszámolt, ez inkább később okozhat fejtörést más gyáraknál.

A Mi Hazánk jelenleg aláírást gyűjt a kérdésben, de a párt szándéka szintén az, hogy a helyiek véleményezhessék a beruházást. Debrecenben a CATL beruházása komoly visszhangokat gerjesztett, sokan a vízhasználat és a gyárban alkalmazott veszélyes anyagok miatt aggódnak, ezekben a kérdésekben várnak részletesebb tájékoztatást, vagy ezért ellenzik az építkezést.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink