Trend Új technológiával kínál súlycsökkentési lehetőséget egy izraeli cég

Új technológiával kínál súlycsökkentési lehetőséget egy izraeli cég

autopro.hu/V.M. | 2020.11.10 09:22

Új technológiával kínál súlycsökkentési lehetőséget egy izraeli cég

Fotó: Chevrolet Pressroom

Az izraeli Plasan egy olyan technológiát mutatott be nemrég, ami forradalmasíthatja a karosszériagyártást. A szén-kompozit szerkezetek nem csak acélból, hanem az alumíniumból készült elemeknél is könnyebbek.

A leginkább haditechnikai fejlesztéseiről ismert, de szénszálas panelek gyártásával is foglalkozó cég állítása szerint fejlesztése 45 százalékos súlycsökkentést kínál az acéllal, és 20 százalékos csökkentést az alumíniummal szemben.

Nir Kahn főmérnök az Autocar szakportálnak nyilatkozva elmondta, hogy remélik, kettő-három év múlva már használni fogják technológiájukat egyes alkatrészek készítéséhez, néhány évvel később pedig már teljes karosszériák gyártásához is.

A Plasan technológiájának központi elemei szénszálból készült rudak, amik könnyű súlyuk ellenére is nagy szilárdsággal rendelkeznek. Ezeket a rudakat kompozit karosszériaelemekhez rögzítik, majd az elemeket alumínium csatlakozókkal erősítik egymáshoz.

A Plasan azért is tartja úttörőnek megoldását, mert alkalmazásához nem kell átszerelni a gyártósorokat, és a karosszériák továbbra is a régi eljárás szerint építhetőek.

Nem kell sokat fizetni a súlycsökkentésért

A karbonszálas karosszériaelemek viszonylag sokba kerülnek, a Plasan számításai szerint azonban a technológiájuk ára elfogadható, ugyanis egy elektromos autó tömegének egy kilogrammal csökkentése csak 10 dollár plusz költséggel jár.

„Ez költséghatékonyabbá teszi, mint más, elektromos autók fogyasztásának és hatótávolságának javítására szolgáló módszereket” – fogalmazott Kahn.

Kiemelt Partnereink