Trend Új gyárat építenek városi repülőknek

Új gyárat építenek városi repülőknek

autopro.hu/Sz.K. | 2023.07.25 10:22

Új gyárat építenek városi repülőknek

A kép illusztráció, | Fotó: Volkswagen Newsroom

A brazil Embraer repülőgépgyártó vállalathoz tartozó Eve Air Mobility eVTOL, azaz függőleges fel- és leszállásra képes elektromos hajtású utasszállító gépet gyártó üzem építését jelentette be. A gyár Brazíliában, São Paulo államban, Taubatéban épül fel.

Hirdetés

A végleges hatósági jóváhagyástól függően az Eve Air szerint a gyártóegységet egy kijelölt helyen, az Embraer meglévő létesítményén belül fogják felépíteni, amelyet e célból kibővítenek. Az Eve Air Mobility a Porsche Consultinggal közösen dolgozza ki globális gyártási, ellátási lánc- és logisztikai stratégiáját. A vállalat egyelőre nem közöl részleteket a taubatéi gyártás tervezett megkezdéséről vagy a létesítmény kapacitásáról.

„Az eVTOL-gyártás legmagasabb minőségi színvonalának elérésére összpontosítunk. A hosszas kutatást követően most már készen állunk az első eVTOL-gyárunk létrehozására” - mondta Alice Altissimo, az Eve programirányítási és üzemeltetési alelnöke.

„Ez a döntés összhangban van növekedési stratégiai tervünkkel, amelyet az innováció és a fenntarthatóság vezérel” - teszi hozzá Francisco Gomes Neto, az Embraer elnök-vezérigazgatója. „Hiszünk a városi légi mobilitás globális piacában rejlő hatalmas potenciálban, és megerősítjük elkötelezettségünket az Eve, mint az iparág egyik legfontosabb szereplője iránt.”

Növekszik a kereslet a jövő mobilitási eszköze iránt

A vállalat függőleges fel- és leszállásra képes elektromos hajtású utasszállító gépe egy négyüléses repülőgép, amely kezdetben kézi vezérlésű lesz, de képes lesz autonóm repülésre is. A légi taxival kapcsolatos további részletek még nem ismertek, az azonban biztos, hogy a repülőgép a japán Nidec elektromos motorjait használja majd.

A Nidec júniusban jelentette be, hogy az Eve anyavállalatával, az Embraerrel közös vállalatot tervez alapítani a repülés számára elektromos meghajtási rendszerek kifejlesztésére. Az Eve Air Mobility megerősítette, hogy a Nidec Aerospace lesz az első ügyfele.

Az Eve Air Mobility nemrégiben három új potenciális megrendelést jelentett be 150 elektromos légi taxijának értékesítésére, amivel a vállalat potenciális rendelésállománya összesen 2770 eVTOL-ra emelkedett – írja az electrive.com.

Bővülő terület

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt korábban, a városi légiközlekedésben több autógyártó is meglátta az üzleti potenciált. A Hyundai régóta fejleszti saját repülőgépeit, míg a Stellantis a Suzukihoz hasonlóan egy repülőfejlesztő céggel annak első járműve 2024-től esedékes gyártásában működik együtt.

Az autógyártóknak a házon belüli repülési kompetenciákat pótolandó éri meg partnerségre lépni a légijárműveket fejlesztő startupokkal, míg utóbbiak az együttműködés által tőkéhez és gyártókapacitáshoz juthatnak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink