Trend Új életet kapnak a régi Nissan Leaf akkumulátorok

Új életet kapnak a régi Nissan Leaf akkumulátorok

autopro.hu/V.R. | 2023.09.04 08:18

Új életet kapnak a régi Nissan Leaf akkumulátorok

Fotó: Nissan UK Newsroom

A régebbi Nissan Leaf elektromos járművek akkumulátorai új életet kapnak, mint hordozható áramforrások, melyek képesek lesznek útközben különféle eszközöket működtetni, vagy katasztrófák esetén vészhelyzeti áramot szolgáltatni.

A Nissan a típus megjelenése óta több, mint 650 ezer teljesen elektromos Leaf modellt adott el. A vállalat a jármű használt akkumulátorait olyan hordozható áramforrásokban használja fel, melyeket a JVCKenwood elektronikai gyártóval és a 4R Energy-vel, a Nissan és a Sumitomo közös tulajdonában lévő, környezetbarát járműveken és energiatároló rendszereken dolgozó vállalattal közösen fejlesztett ki.

Egy mobil energiatároló kettő Leaf akkumulátormodulból áll. Az autó egy teljes akkumulátora összesen 48 modulból épül fel.

Az akkumulátor részeinek újrahasználására többek között azért is volt szükség, mert az akkumulátorok gyakran az autó élettartamán túl is használhatók maradnak még. A közel 14,5 kilogrammos áramforrást körülbelül 1000 euróért dobják piacra Japánban, a tengerentúli forgalmazásról egyelőre még nincs döntés.

Fontos lépés a jövőre nézve

Balakumar Balasingam, a Windsori Egyetem villamos- és számítástechnikai professzora elmondta, hogy amikor az akkumulátorok töltési kapacitása körülbelül 80 százalékra csökken, már nem alkalmasak az elektromos járművek meghajtására, azonban más célokra még hasznosíthatóak.

Hozzátette azt is, hogy az ilyesfajta megoldások nélkül a következő évtizedekben több milliárd elektromos autó akkumulátorcsomagját fogják idő előtt újrahasznosítani, ami problémát jelent majd a fenntarthatóság tekintetében – írja a The Detroit News.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink