Trend Új életet ad a régi abroncsoknak a Mercedes

Új életet ad a régi abroncsoknak a Mercedes

autopro.hu/V.M. | 2022.09.01 08:18

Új életet ad a régi abroncsoknak a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A Mercedes-Benz a Basf vegyipari óriással és a német Pyrum Innovations startuppal összefogásban elhasznált gumiabroncsokból előállított műanyagból álló alkatrészekkel fogja készíteni autóit.

A Mercedes szerint a használt abroncsokból nyert pirolízisolajjal a műanyag alkatrészek gyártásában kiválthatják a fosszilis eredetű alapanyagokat, ezáltal növelve a termelési folyamatok fenntarthatóságát.

A német gyártó úgy számol, hogy évente több száz tonna járműveiről származó gumiabroncsot lesznek képesek újrahasznosítani kémiai úton, hogy annak eredményeként járművekbe beépíthető műanyagot nyerjenek.

A környezetbarát műanyag gyártása során először is a Pyrum Innovations pirolízisolajat állít elő az abroncsokból, majd azt a Basf mezőgazdasági hulladékból nyert biometánnal kombinálja a műanyaggyártás során. Az eljárással az újgyártásúéval megegyező minőségű műanyag nyerhető. Ez egyrészt a minőségi elvárásoknak való maradéktalan megfelelést, másrészt az autógyártásba való könnyen beilleszthetőséget jelenti.

Még idén bizonyíthat az új anyag

Az első modellek, amikhez az új műanyagból fognak alkatrészelet, egészen pontosan ajtófogantyúkat készíteni, az EQE és az S-osztály lesznek. Utóbbinak egyúttal az első lökhárítója is az új anyagból fog készülni.

A Mercedes még az idén meg kívánja kezdeni a műanyag használatát, a jövőben pedig fokozatosan kiterjesztené alkalmazását, lépést téve afelé, hogy 2030-ra a járművei anyagtartalmának 40 százalékát újrahasznosított anyagok adják.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink