Trend Tanulmány bizonyítja, hogy tényleg megéri a robotokba fektetni

Tanulmány bizonyítja, hogy tényleg megéri a robotokba fektetni

autopro.hu/P.B. | 2020.07.09 06:22

Tanulmány bizonyítja, hogy tényleg megéri a robotokba fektetni

Fotó: Facebook/Hepenix

A robotok megjelenésével az attól való félelem is erőre kapott, hogy a gépek kiválthatják az emberi munkaerőt. Egy tanulmány viszont az bizonyítja, hogy azok a cégek, melyek elég hamar fektettek a robotikába és a mesterséges intelligenciába, azok a hatékonyságuk növelésével új munkahelyeket tudtak teremteni, és a dolgozók fizetését is emelni tudták.

Hirdetés

A kutatás francia cégek vizsgálatával készült, és a 2010 és 2015 közötti időszakot öleli fel. A feldolgozóiparban öt év alatt az ipari robotok használata 20 százalékkal emelkedett, közben a szektorban dolgozók száma 3,2 százalékkal csökkent. Ez elsőre úgy hangozhat, hogy a robotok tényleg kiváltják, nem pedig segítik az emberi munkaerőt.

A kutatás viszont azt is kimutatta, hogy azoknál a cégeknél, ahol alkalmaztak robotokat, 10,9 százalékkal nőtt a munkaórák száma, és a dolgozók fizetése is nagyobb mértékben nőtt a többi céghez képest. A kutatásban 55 ezer francia céget vizsgáltak, melyek közül 598 használt ipari robotokat a vizsgált időszakban.

Hatékonyabbak a robotokat foglalkoztató vállalatok

Az 598 francia cég, ami használt ipari robotokat 2010 és 2015 között, mindössze alig egy százalékát tette ki az 55 ezer vizsgált vállalatnak, ám ennek ellenére az általuk előállított termékek aránya elérte az összes termék 20 százalékát.

Ezek a vállalatok hatékonyabbak voltak a többieknél, ez pedig a dolgozóik fizetésén is meglátszott: az átlagosnál 4-6 százalékkal kerestek jobban azok, akik olyan vállalatnál dolgoztak, ami ipari robotokat is alkalmaz.

Az autóipar egyike azoknak a szektoroknak, amelyekben a vizsgált időszakban a legtöbb robotot használták, mellette gyógyszeripar, a vegyipar és a feldolgozóipar használt sok robotot, míg a bútorok, ruházati termékek és a papírral foglalkozó cégek alig alkalmaztak robotokat.

Összességében az is megállapítható, hogy azok a cégek, melyek hamar kezdték el alkalmazni a robotokkal kapcsolatos innovációkat, komoly előnyre tettek szert a versenytársaikhoz képest, ennek köszönhetően növekedni tudtak és így több embert alkalmaznak – írja a The Manufacturer.

Kiemelt Partnereink