Trend Szilárdtest akkuk fejlesztésére jött létre brit konzorcium

Szilárdtest akkuk fejlesztésére jött létre brit konzorcium

autopro.hu/V.M. | 2021.08.19 14:17

Szilárdtest akkuk fejlesztésére jött létre brit konzorcium

Fotó: BMW Global PressClub

Hét brit vállalat és egyéb szervezet elektromos autók szilárdtest akkumulátorainak tervezésére hozott létre konzorciumot. Az alapítók között szerepel a Johnson Matthey akkumulátoranyagokat fejlesztő cég, a Britishvolt, valamint az Oxfordi Egyetem.

Hirdetés

A konzorcium építeni fog egy létesítményt, ahol szilárdtest akkuk sorozatgyártását lehetővé tevő prototípusokat és technológiákat fejlesztenek majd.

„A magasabb hatótáv és biztonsági szint nyújtása kulcsfontosságú lesz az elektromos járművek elterjedése szempontjából, támogatva a nettó zéró kibocsátású jövő felé vezető átmenetet” – közölte Christian Gunther, a Johnson Matthey akkumulátoranyagok üzletág vezetője.

Ma az autógyártók folyékony vagy gél állagú elektrolittal ellátott lítiumion telepekkel szerelik elektromos modelljeiket, ugyanakkor sokuk, így a Toyota, a Ford és a BMW is fektet a szilárdtest technológiába, ahol az elektrolit szilárd halmazállapotú. A szilárdtest akkumulátorok nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek – ami nagyobb hatótávot tesz lehetővé –, továbbá biztonságosabbak is a gyúlékony komponensek hiánya miatt.

A brit együttműködők egyike, a Britishvolt Észak-Angliában fog akkumulátorgyárat építeni, ami 2023-ban fogja megkezdeni működését. Az üzem három szakaszban készül el, az utolsó, 2027-ben befejezendő szakasszal az üzem képes lesz szilárdtest telepek előállítására – írja a Reuters.

Kiemelt Partnereink