Trend Százezer elektromos autó torlódott fel a raktárakban Németországban

Százezer elektromos autó torlódott fel a raktárakban Németországban

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.05 17:23

Százezer elektromos autó torlódott fel a raktárakban Németországban

Fotó: Pixabay

Németországban állítólag mintegy 100.000 már legyártott elektromos autó van raktáron, annak ellenére, hogy tavaly jelentősen nőtt az export. Ez derül ki a chemnitzi autóipari szakértők elemzéséből.

Hirdetés

Werner Olle autóipari kutató felfedezte, hogy Németországban mintegy 100.000 elektromos autó parkol ideiglenesen gyárak, kereskedések vagy kikötők közelében lévő parkolókban. Olle szerint ez a német gyártók járműveire és az importáltakra egyaránt vonatkozik. 2023-ban rekordszámú eladatlan járművet tartottak nyilván. Az elemző ennek okaként az elektromos autók támogatásának decemberi hirtelen megszűnését említi.

Köztudott, hogy a termelés felhalmozása sokba kerül a gyártóknak. Sok esetben a lemaradást csak árengedményekkel lehet csökkenteni. Az utóbbi időben egyre több jelentés érkezik az elektromos autók tárolásáról – például a BYD a bremerhaveni kikötőben vagy a Tesla az egykori brandenburgi katonai repülőtéren. Az OEM-gyártók is egyre többször jelentették be, hogy csökkentik a járműgyárak kapacitását, vagy elhalasztják a termékbevezetéseket.

Ezeket a reakciókat elsősorban a gyengülő belföldi kereslet váltja ki, bár a hangulat nemzetközileg is egyre visszafogottabb. A dolgok 2023-ban még viszonylag jól alakultak. A szövetségi statisztikai hivatal májusban arról számolt be, hogy tavaly 58 százalékkal nőtt a Németországból származó elektromos autók exportja. Konkrétan 786 ezer akkumulátoros elektromos autót exportáltak 36 milliárd euró értékben. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik Németországból külföldön eladott új autó tisztán elektromos meghajtású volt – számolt be a kutatásról az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink