Trend Sci-fibe illő közlekedési eszközök: tényleg ez lehet a jövő?

Sci-fibe illő közlekedési eszközök: tényleg ez lehet a jövő?

autopro.hu/Sz.K. | 2017.06.10 06:30

Sci-fibe illő közlekedési eszközök: tényleg ez lehet a jövő?

A Goodwood Festival of Speed eseményen a Future Lab bepillantást ad a jövő közlekedési formáiba.

– Egyedül a vezető nélküli autókban van meg a potenciál, hogy teljesen megváltoztassák annak módját, ahogy közlekedünk – mondta el Lucy Johnston, a Future Lab kurátora – és ez közelebb van hozzánk, mint gondolnánk.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója korábban elmondta, 2017 végére lehetséges lesz, hogy Los Angelesben egy autó fogja magát, kigurul a parkolóból, majd segítség nélkül átmegy New Yorkba és ott leparkol. Fontos, hogy a sofőr nélküli autók a világ leggazdagabb vállalatainak játszótere, ilyen például az Uber és a Volvo is.

Mindenki megőrült, amikor egy Google autó nekiütközött egy busznak, de ez volt az első balesete többmillió mérföld tesztutazás után. Ha egy ember vezetett volna ennyit, már több baleset is megtörtént volna – mondta el Justin Cooke, a Robocar mögött álló Kinetik vállalat marketing menedzsere.

A közúton történt balesetek 97%-a emberi hibából történik, míg egy számítógép hibarátája 0,00%.

A közlekedési lámpák is eltűnhetnek majd, helyettük számítógépek fogják vezérelni a közlekedést. Nem lesz több álldogálás a piros lámpánál, nem lesz több lassulás a forgalomban.

Valószínűleg megváltozik városaink arculata. Jelenleg az autók idejük 95%-át parkolva töltik. Ez megváltozik az önvezető autók bevezetésével. Megnyomunk egy gombot, és már ott is a fuvar (hasonlóan a mostani Uberhez, csak itt nem lesz sofőr). Így a parkolók helyén parkok, játszóterek, zöld területek lehetnek.

A legfontosabb kérdés, hogy mikor? Mikor fogunk tudni megbízni a sofőr nélküli autókban annyira, hogy beleüljünk?

Valószínűleg a következő öt évben megtörténhet már ez is.

A Dingemanse is előrukkol Pal-V projektjével, amely egy olyan repülő autót takar, amely 112 mérföld per órás sebességgel tud a földön és a levegőben haladni, és jövőre már kereskedelmi forgalomba is kerül.

A Future Lab keretein belül rengetegen használják az utazás harmadik dimenziójának jelzőjét, és a levegő már nem lesz prémium kategória.

És ha most azt hinnénk, a földtől nem is lehetne jobban elrugaszkodni, jön a HyperLoop, Elon Musk projektje, ami szuperszonikus sebességgel fog kapszulába ültetett embereket csöveken keresztül lődözni. Ha ez bejön, 300 kilométert, vagyis egy Győr-Miskolc távolságot 18 perc alatt meg is tehetünk.

Ez azt jelenti, hogy az autó jelenlegi fogalma már halott?

Nem teljesen – közölte a Dingemanse. – A mai napig vezetünk száz éves autókat, és ugyan ez lesz a következő száz évben is. Az önvezető autók, a repülő autók és a csövek más módokat jelentenek, de mindig jobban preferáljuk, ha magunk vezethetünk. Az emberek szeretik meghatározni saját sorsukat. Ez a szabadság - írta meg a Telegraph.

Kiemelt Partnereink