Trend Robotaxik okoztak dugót San Franciscóban

Robotaxik okoztak dugót San Franciscóban

autopro.hu/M.M. | 2023.08.18 04:20

Robotaxik okoztak dugót San Franciscóban

Fotó: Cruise

San Francisco North Beach nevű városrészében egyik pillanatról a másikra állt meg legalább tíz a General Motors leánycége, a Cruise által üzemeltetett robotaxi. A Chevrolet Boltok a város egy forgalmas kereszteződésében álltak le, jelentős közlekedési dugót okozva.

Hirdetés

A Cruise az incidenssel egy időben, és attól nem messze megrendezésre kerülő zenei fesztivált okolta. A vállalat elmondása szerint az esemény zavarta a járműveik internetelérését. „Egy nagy zenei fesztivál vezeték nélküli sávszélesség csökkenést okozott, amely miatt a járműveinkkel csak késleltetetten tudtunk kapcsolódni. Aktívan vizsgáljuk és dolgozunk a megoldásokon, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Elnézést kérünk azoktól, akiket érintett” – kommunikálta a Cruise a közösségi médián keresztül.

Az incidens pont egy nappal azután történt, hogy Kalifornia állam közüzemi bizottsága 3-1 szavazati arányban engedélyezte a Cruise és a Waymo számára, hogy kiterjesszék a sofőrnélküli taxi szolgáltatásukat. Az utóbbi cég az Alphabeté, azaz a Google anyavállalatáé, és elektromos Jaguar I-Pace crossovereket használnak a szolgáltatásukhoz. A határozat engedélyezte a cégeknek, hogy a hét minden napján, 24 órában üzemeltessék önvezető járműveiket egész San Franciscóban.

Veszélyes hibáról van szó

„Ezek a dolgok még nem állnak készen a főműsoridőre" – figyelmeztetett Aaron Peskin, a San Francisco-i felügyelőtanács elnöke, amikor az NBC Bay Area-nek nyilatkozott. „Ijesztő, ha belegondolunk, hogy ezeknek a járműveknek a forgalomból való kimozdításához mobilszolgáltatásra van szükség" – tette hozzá.

Peskin arra is rámutatott, hogy akár katasztrófához is vezethet egy esetleges mobilszolgáltatás-kimaradás. Amennyiben egy olyan szituáció, mint ami most történt megismétlődne, megtörténhetne az, hogy az elakadt autók miatt a mentők vagy a tűzoltók nem tudnak eljutni a céljukhoz. „Ha áramszünet vagy olyan természeti katasztrófa következik be, mint amilyeneket éppen Lahainában láttunk, akkor ezek az autók torlódást okozhatnak az utcáinkban abban az időben, amikor szükség lenne a sürgősségi járművek bevetésére” – fejtette ki álláspontját Peskin egy interjúban.

Volt már példa ilyen incidensre

Habár a dugó csupán 20 percig tartott, nem ez volt az első alkalom, hogy a robotaxik olyan szituációkban „fagytak le”, amiket az emberi sofőrök pár másodperc alatt megoldottak volna. Tapasztalatok alapján, ha egy robotaxi egy bonyolultabb szituációba kerül, az alapvető reakciója a megállás.

Még áprilisban egy Cruise robotaxi összeütközött egy helyi busszal, míg egy másik képtelen volt követni a rendőr utasításait, hogy húzódjon le. Szintén Cruise taxik voltak azok a járművek, amelyek még tavaly nyáron órákig akadályozták a forgalmat egy utcán San Franciscóban. Ennek az incidensnek az okát máig nem tudjuk.

Tavaly decemberben indult kivizsgálás a Cruise-zal szemben amiatt, hogy a járműveik az átlagnál többször fékeznek veszélyesen nagyot, illetve állnak meg ok nélkül – közölte az Autoblog.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink