Trend Radikálisan átformálja az autók belsejét az önvezetés

Radikálisan átformálja az autók belsejét az önvezetés

autopro.hu/V.M. | 2021.12.28 12:23

Radikálisan átformálja az autók belsejét az önvezetés

Fotó: Yanfeng Automotive Interiors

A teljes autonómia felé mutató önvezetés nem csak a vezető szerepét és a járművek működését, de azok belsőterét is átformálja. Bár még egy magántulajdonú teljes autonóm személyautó sincs a világ útjain, azt már most is látni, hogy az önvezetés hogyan fogja átformálni az autók utasterét.

Hirdetés

A jövőben járműszegmenstől, felhasználástól és ártól függően aligha nem sok különféle utastéri elrendezéssel találkozhatunk majd. Az átalakuló utastérre példával szolgál az Apple tervezés alatt álló autonóm autója, amiben a kiszivárgott információk szerint a hátul ülők egymással szemben foglalnak helyet, az infotainment kijelzőjét pedig az utastér közepén helyezték el.

Ma bevett gyakorlat a nagy üveg kijelzők beépítése, a jövőben pedig olyan járművek is készülhetnek, amikben a kettő A-oszlop között teljes szélességben egy osztatlan kijelző foglalja el a műszerfalat. Ugyanakkor a másik véglet is jelen lesz. Az Informa Tech piackutató cég vezető elemzője, Drew Winter szerint sok olcsó és közepes árfekvésű járműben nem lesznek kijelzők az autonóm technológia elérhetőbbé tétele érdekében. Ezekben a járművekben a felhasználóknak a saját eszközeikkel maguknak kell majd kijelzőről gondoskodniuk.

A jövőben különböző technológiákat integrálhatnak a beltéri felületekbe is. Ezek segíthetik az önvezető rendszerekkel való interakciót. Az International Automotive Components (IAC) például demonstrációs célból egy kijelzőt épített be az ajtópanelbe, és úgy látja, hasonló megoldások nemsokára a normál és önvezető járművekben is megjelenhetnek.

Elvárt lesz a fertőzések elleni védekezés

Egy másik, a járművek belsejét alakító trend a felületek fertőtlenítése. Ez megvalósítható többek között UV fénnyel, fertőtlenítőszerekkel vagy mikrobaölő felületekkel. Ma az autóiparban az a jellemző vélekedés, hogy a koronavírus-járvány nyomán megugrott fertőzésektől való félelem tartós hatással lesz a járművek anyaghasználatára.

David Pascoe, az IAC technikai vezetője szerint a mikrobaölő hatású felületek – amik később elterjedtek lehetnek az autonóm robotaxikban – ma 99,9 százalékos hatékonysággal működnek. Pascoe a SAE Internationalnek nyilatkozva elmondta, hogy a gyártók azonban még nem döntötték el, hogy pontosan milyen megoldást is fognak választani a járműveik tisztán tartásához, hozzátéve, hogy minden technológia kicsit másképpen működik és más a költségvonzata.

Az önvezetés fejlődésével új kérdések merülnek fel az ülésekkel és üléspozíciókkal kapcsolatban. Az autóbeltéri komponenseket gyártó Yanfeng Automotive Interiors egy gyártásra kész „lebegő” szék koncepcióval állt elő, amiben az utasok szinte már fekvő helyzetbe dőlhetnek. Jeff Stout, a vállalat vezetője szerint a megoldás remekül illeszkedik autonóm járművekbe, ugyanakkor elismeri, hogy több biztonsági kérdést is felvet, mint például a biztonsági övek vagy a légzsákok alkalmazásának módját.

Kommunikáció nélkül nincs bizalom

Pascoe szerint az autonóm járműveknek esszenciális részét fogja képezni egy hatékony kommunikációs interfész. „Mikor mesterséges intelligenciával van dolgunk, képesnek kell lennünk beszélni hozzá, és annak is tudnia kell beszélnie hozzánk” – fogalmazott Pascoe, aki a haptikus és fényalapú technológiákban látja a megoldást. „Úgy gondolom, hogy sokkal elterjedtebb lesz a hangalapú kommunikáció” az olyan operatív utasítások miatt, mint hogy „állj le ott” – folytatta.

Az önvezető járművel való megfelelő kommunikálás nem csupán szigorúan az utazás lebonyolítását tekintve fontos, hanem a bizalomépítés és a biztonságérzet szempontjából is. Egy teljesen automatizált taxiban az utas teljesen kiszolgáltatottnak érezheti magát a jármű döntéseinek, ennek az érzésnek a csillapításában pedig kulcsszerepet kaphat majd a problémamentes, megbízható ember-gép kommunikáció.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink