Trend Projektorokkal előzne meg baleseteket a Continental

Projektorokkal előzne meg baleseteket a Continental

autopro.hu/V.M. | 2023.10.04 07:23

Projektorokkal előzne meg baleseteket a Continental

Fotó: Continental Press Releases

A Continental egy kompakt mikro LED-es projektor modult fejlesztett ki, ami a jármű körüli talajra dinamikus jelzéseket vetíthet. A vállalat reményei szerint a technológia lehetővé teszi a jármű körüli más közlekedők biztonságának növelését és a balesetek számának csökkentését.

Csak Németországban több, mint 50 ezer ember sérült meg kanyarodó és tolató járművektől 2022 folyamán. Az ilyen típusú balesetek, melyek főleg a gyalogosokra és a kerékpárosokra jelentenek veszélyt, a személyi sérülések leggyakoribb okai közé tartoznak az országban.

A Continental szerint ez rávilágít, hogy mennyire fontos a veszélyeztetett úthasználók számára biztonságosabbá tenni a közlekedést. „A közel területi projektor rendszerünkkel javítani kívánjuk a közlekedésbiztonságot és meg akarjuk előzni a sérüléssel járó közlekedési baleseteket” – nevezte meg az új fejlesztés mozgatórugóját Alem Helias, a Continental Automotive világításért és aktuátorokért felelős vezetője.

„Amellett, hogy a járműben utazók biztonságát növelő megoldásokat kínálunk, olyan rendszereket is fejlesztünk, melyek a jármű körüli emberek biztonsága szempontjából fontosak” – tette hozzá Helias.

Számos felhasználási lehetőség

A Continental szerint a mikro LED-ek használata új megközelítést testesít meg a közel területi jelvetítésben. A például tolatáskor megjelenő figyelmeztetéseken kívül a LED-ek a járművek várható nyomvonalát és irányváltoztatását is jelezhetik a környező közlekedőknek. Mindezzel a parkolókban való manőverezés mind az autós, mind mások számára biztonságosabbá válhat.

Fotó: Continental Press Releases

A vetítést végző kompakt modulnak minden oldala mindössze 5 centiméter nagyságú, ami megkönnyíti az integrálását. A megfelelő elhelyezéssel akár 360 fokos lefedettséget is biztosító modulok kis méretéhez hozzájárul a mikro LED technológia egyszerűbb felépítése és elektronikai architektúrája. A házon belül kap helyet a tápegység és a GPU is magukon a mikro LED-eken kívül. Utóbbiak 16 ezer pixeles felbontással képesek a kívánt kép megjelenítésére akár 10 ezer lumenes fényerősség mellett. A Continental közlése szerint a nagy fényerősség rossz látási viszonyok között, például szürkületben is garantálja a jelek láthatóságát.

A vállalat továbbá a fejlesztése egy plusz előnyének tekinti, hogy nem biztonsági célú funkciókat is biztosíthat - ilyen például a fényszőnyeg és a földre vetített üdvözlő feliratok.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink