Trend Palkovics: sikerült megvédeni a belső égésű motorokat

Palkovics: sikerült megvédeni a belső égésű motorokat

MTI | 2022.07.15 15:22

Palkovics: sikerült megvédeni a belső égésű motorokat

Fotó: Pixabay

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa elfogadta, hogy 2035-től nem szükségszerű kivezetni a belső égésű motorokat, amennyiben lehetőség lesz a karbonsemleges szintetikus üzemanyagok használatára - mondta a technológiai és ipari miniszter Zalaegerszegen.

Hirdetés

Palkovics László a ZalaZONE Trilaterális Konferencián elmondta, hogy a szintetikus üzemanyag használata komoly eredmény, ennek köszönhetően sikerül megvédeni a belső égésű motorokat, amelyre a magyar és a német autóipar épül. Az autóipar éves kibocsátása megfelel a GDP 25 százalékának - tette hozzá.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, az EU döntésének köszönhetően 2035 után is maradhatnak belső égésű motorok az új autókban, de csak akkor, ha azokat nem fosszilis tüzelők hajtják. A döntést a magyar járműipar érdekvédelmi szervezetei egyaránt üdvözölték.

A miniszter felidézte, hogy a trilaterális együttműködés - amely szorosan kapcsolódik a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya tevékenységéhez - 2017-ben jött létre Magyarország, Ausztria és Szlovénia között. A kutatással foglalkozó intézetek és az autóipari klaszter ipari vállalatainak közös célja, hogy a nemzetközi infrastruktúra kiépítésével megteremtsék az önvezető járművek közúti tesztelésének lehetőségét. Ezeket a járműveket ugyanis nemcsak zárt tesztpályán, hanem több országban, normál országúti körülmények között is vizsgálni kell - emelte ki Palkovics László.

A konferenciára tagországokon (Magyarország, Ausztria és Szlovénia) kívül öt országból érkeztek megfigyelők. A szakemberek a kutatásfejlesztési együttműködésekről, valamit a jogi szabályozás hátteréről számoltak be, és bemutatták az eddigi eredményeket.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink