Trend Nyomon követhetik autót vezető gyerekeiket az aggódó szülők

Nyomon követhetik autót vezető gyerekeiket az aggódó szülők

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.30 04:17

Nyomon követhetik autót vezető gyerekeiket az aggódó szülők

Fotó: Life 360

Egy alkalmazás lehetővé teszi az aggódó szülők számára, hogy ellenőrizzék gyermekeik vezetési sebességét, és még azt is láthatják, hogy használják-e a telefonjukat a volán mögött.

Mivel a 25 év alatti fiatal járművezetők túlreprezentáltak a közúti balesetekben – 2023-ban az ausztrál közúti halálesetek közel 25 százalékát tették ki –, az aggódó szülők kreatív megoldásokat találnak, hogy gyermekeik biztonságban legyenek az utakon. A nine.com.au és a Drive által végzett közlekedésbiztonsági felmérés részeként megkérdezték olvasóikat, hogy szerintük miként lehetne javítani a fiatal sofőrök közlekedésbiztonságát.

Mint kiderült, a Life360 helymeghatározó alkalmazás egyre népszerűbb lehetőség a kezdő sofőrök szülei számára, sőt, olyan speciális funkciót is kínál, amely lehetővé teszi a szülők számára, hogy nyomon kövessék gyermekeik sebességét, telefonhasználatát és vezetési viselkedését.

A Life360 eredetileg 2008-ban jelent meg, de az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, és jelenleg a 36. helyen áll az App Store legtöbbet letöltött alkalmazásainak listáján Ausztráliában, a közösségi média kategóriában pedig a hetedik helyen. Ez a közösségi média alkalmazás lehetővé teszi a szülők és a gyerekek számára, hogy bejelentkezzenek és figyelemmel kísérjék egymás viselkedését.

Hogyan működik a Life360?

Az alkalmazás ingyenesen telepíthető az App Store vagy a Play Store segítségével. A telefon GPS-én keresztül működik, és létrehozhat egy családi csoportot, amelyet minden félnek el kell fogadnia, és nem lehet titokban telepíteni valakinek a telefonjára. A biztonsági szempontot a „családi körben" látható sebesség adja. Vezetés közben az alkalmazás követi a sebességét.

Az ingyenes verzióval csak azt lehet látni, hogy az adott időpontban milyen sebességgel haladnak, de létezik Life360 prémium verzió, amely vezetési jelentést készít. A jelentés megmutatja a sebességeket, a kiugró gyorsításokat, a vezetés közbeni telefonhasználatot, az intenzív fékezéseket és még sok mást.

„A GPS technológia figyeli az egyes autók sebességét, és figyelmezteti a családot, ha valaki túl gyorsan megy, így megtehetik a szükséges lépéseket" – magyarázza a Life360. A Life360 a mobiltelefonos adatokon keresztül sugárzott GPS-pozicionálás segítségével képes meghatározni, hogy mikor használják a telefont vezetés közben.

Az alkalmazás akkor is figyelmeztet, ha valaki megérkezik a beállított helyre (pl. iskola, munkahely), és van egy SOS gombja, amely riasztást küld, ha bajba kerül a sofőr. Emellett balesetérzékelő riasztást is küldhet egy családtagnak, ha balesetet észlel. Az alkalmazást ki lehet kapcsolni, ha nem szeretné, hogy nyomon kövessék, és minden teljesen a felhasználó kezében van.

Pontos a Life360 sebességmérője?

Mivel a Life360 GPS-t használ a hely és a sebesség meghatározásához, nem lehet mindig százszázalékos pontosságú. A Life360 weboldalán egy nyilatkozatot tett közzé, amely így szól: „Arra törekszünk, hogy a Life360 alkalmazásban ésszerűen pontos sebességadatokat adjunk meg, azonban a pontosságot nagyrészt a szolgáltatás és a készülék minősége határozza meg. Emiatt lehetséges, hogy az utazás során egyes pontok kimaradnak, vagy a rögzített sebességek pontatlanok lehetnek".

Jó a Life360 a szülőknek?

Az alkalmazás vegyes értékeléseket kapott a Kimola ügyfél-visszajelző oldalon. Egyesek szerint kiváló, és segít a napi stresszben. „Tegnap autóbalesetem volt. Mindenki a környezetemben megkapta az értesítést, és azonnal elkezdtek telefonálni, hogy mindenki jól van-e" – írta egy felhasználó.

Mások viszont arról számoltak be, hogy a gyerekek ettől úgy érezhetik, hogy mindig figyelik őket, és elveszíthetik a bizalmukat. „Ne említsd állandóan, hogy ezt az alkalmazást használod a gyerekeid viselkedésének megfigyelésére a gyerekeidnek. Őszintén szólva ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy elveszítsd a gyermeked bizalmát, mert úgy fogják érezni, hogy Isten vagy és mindig figyelsz, ami miatt neheztelni fognak rád, és megtalálják a módját, hogy manipulálják az appot, ami őszintén szólva veszélyesebb, mintha eleve nem is lenne meg a helyzetük" – írta egy másik felhasználó.

Ahhoz, hogy az alkalmazás a legjobban működjön, a felhasználóknak tiszteletben kell tartaniuk egymás magánéletét, és kölcsönösen elfogadott határokat kell felállítaniuk – írja a Drive.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink