Trend Minden önvezető autóját leállítja a Cruise

Minden önvezető autóját leállítja a Cruise

autopro.hu/V.M. | 2023.11.17 11:17

Minden önvezető autóját leállítja a Cruise

Fotó: Cruise

A General Motors önvezető autókat fejlesztő és üzemeltető cége, a Cruise a biztonsági sofőrökkel közlekedő önvezető járműveit is leállítja. A döntés azt jelenti, hogy a balesetet követően nem kívánt figyelmet kapó vállalkozás minden autója lekerül az amerikai utakról.

A Cruise egy október 2-i balesetet követően már leállította a vezető nélkül közlekedő robotaxi flottáját, eddig azonban a fedélzeti emberi felügyelettel működő járművek tovább közlekedtek az amerikai városokban.

A vállalkozás a társadalmi bizalom újjáépítésével indokolta a teljes leállást, közleményében hozzátéve, hogy „folytatni fogjuk járműveink zárt pályás környezetben való üzemeltetését, valamint aktív szimulációs programot fogunk fenntartani.”

A Cruise továbbá azt is közölte, hogy az októberi baleset okainak feltárására felbérelt Exponent kiterjeszti vizsgálatát, hogy átfogó módon elemezze a Cruise technológiáját és biztonsági rendszereit. Ezenkívül a Reuters szerint a cég egy független biztonsági szakértőt is meg fog kérni a vállalati biztonsági procedúrák és kultúra felülvizsgálatára.

Korábban a Quinn Emanuel ügyvédi irodának is megbízást adtak az októberi incidensre adott válasz felülvizsgálatára, emellett egy állandó biztonsági igazgatói pozíció létrehozását is bejelentették.

Lavinát indított el a szerencsétlenség

Október 2-án a Cruise egyik robotaxija bár fékezett, végül áthajtott egy már elgázolt gyalogoson. Az esetet követően Kalifornia felfüggesztette a cég vezető nélküli járművek üzemeltetésére vonatkozó engedélyét, később pedig a Cruise önkéntes módon országszerte leállította a biztonsági sofőr nélküli utasszállító szolgáltatását.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, nemrég több mint kéttucat szakszervezet együtt kérte az amerikai közlekedésbiztonsági szervet, az NHTSA-t, hogy indítson az egész önvezető jármű iparra kiterjedő vizsgálatot. A szervezet már jelenleg is vizsgálatot folytat a Cruise-zal kapcsolatban felmerült biztonsági aggályok miatt.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink