Trend Messze túlteljesíti az elvárásokat a VW akkuja

Messze túlteljesíti az elvárásokat a VW akkuja

autopro.hu/P.B. | 2023.11.02 08:17

Messze túlteljesíti az elvárásokat a VW akkuja

Fotó: Volkswagen Newsroom

Európa legnagyobb autós szövetsége, az ADAC százezer kilométeren át tesztelte egy Volkswagen ID.3 akkumulátorát. A gyártó arra vállalt garanciát, hogy az akku ekkora futásteljesítmény után még legalább kapacitásának hetven százalékával fog rendelkezni – a teszt ennél sokkal jobb eredményt hozott.

Százezer kilométer után is 93 százalékos kapacitással rendelkezett az ADAC által tesztelt Volkswagen ID.3 – pedig a teszt során szándékosan nem kímélték az akkut, gyakran feltöltötték száz százalékra, és használtak villámtöltést is. A Volkswagen ezzel szemben a nyolcvan százalékig való feltöltést javasolja a tartósság érdekében.

A tesztelt akkumulátor egy 77 kilowattóra kapacitással rendelkező akku volt, ami az ID-család összes modelljében elérhető választás. A Volkswagen erre az akkumulátorra olyan garanciát vállal, ami szerint százezer kilométert követően a kapacitás 70 százaléka marad meg.

Az első komolyabb próba

A tartóssági teszt az első ilyen típusú jármű próba volt az ID-család modelljei körében. A tesztvezetések során az ID.3-at többször is ellenőrizték a Landsberg am Lech Teszt- és Műszaki Központ mérnökei. Az ADAC nyolc fő kritériumot és több mint 300 alkritériumot vizsgált – a technológiától és a biztonságtól kezdve a kezelésen át a környezeti hatásokig.

Az ADAC közleményében egyértelmű ajánlást tesz az ügyfelek számára: a szoftverfrissítéseket mindig telepíteni kell, a tartós teszt során az ID.3 több szoftverfrissítést is kapott. A különféle hibajavítások mellett a frissítések többek között a töltési teljesítmény 170 kilowattig történő növekedését is magukkal hozták. A frissítések pozitív hatással voltak a fogyasztásra és így a hatótávolságra is. Az új szoftver különösen rövid távolságokon és 0 és 5 Celsius-fok közötti téli hőmérsékleten javította jelentősen az energiafogyasztást.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink