Trend Megregulázza a hajózást az EU

Megregulázza a hajózást az EU

autopro.hu/P.B. | 2023.07.27 14:21

Megregulázza a hajózást az EU

Fotó: Pexels

Az Európai Tanács hivatalosan elfogadta a FuelEU tengerészeti rendeletet. A kezdeményezés fő célja, hogy a hajózási szektorból származó károsanyag-kibocsátást csökkentse, és egyben a tengeri forgalom zavartalan működése.

A FuelEU Maritime az EU Fit for 55 csomagjának része, ebbe a csomagba tartozik a fosszilis üzemanyaggal hajtott, belső égésű motorral szerelt új autók 2035 utáni forgalomba helyezésének tilalma is. A tengerészeti szabályok célja növelni a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok iránti keresletet, valamint azok következetes használatát ösztönözni, és egyben a hajózási ágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátását csökkenteni.

Az új rendelet intézkedéseket tartalmaz annak biztosítására, hogy a hajózási ágazatban által használt tüzelőanyagokból származó üvegházhatású gázok kibocsátása idővel fokozatosan csökkenjen: 2025-ben kettő, 2050-re 80 százalékkal.

Speciális ösztönzőrendszereket vezetnek be a magas dekarbonizációs potenciállal rendelkező, nem biológiai eredetű megújuló üzemanyagok felhasználásának támogatására. A személyszállító hajókra és konténerekre vonatkozóan 2030-tól kötelező lesz minden villamosenergia-igény kielégítésére szárazföldi áramellátást alkalmazni, amikor az EU nagy kikötőiben tartózkodnak – utóbbi előírás célja a légszennyezés mérséklése a gyakran sűrűn lakott területekhez közel eső kikötőkben.

Még van idő átállni

Önkéntes összevonási mechanizmus keretében a hajók összevonhatják a kibocsátási kvótájukat egy vagy több másik hajóval, és az összevont értéknek – mint egésznek – átlagosan kell megfelelnie az üvegházhatású gázok kibocsátásra vonatkozó határértékeknek.

A rendelet végrehajtásának nyomon követése az Európai Bizottság jelentési és felülvizsgálati folyamatán keresztül valósul meg. A Tanács hivatalos elfogadását követően az új rendelet a nyár után megjelenik az EU hivatalos fórumain, és a közzétételt követő huszadik naptól érvényesek. Az új szabályok 2025. január 1-től lépnek hatályba, kivéve a 8. és 9. cikket, amelyek már 2024. augusztus 31-től hatályba lépnek – írja a Green Car Congress.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink