Trend Megnyílt Magyarország első nyilvános hidrogénkútja

Megnyílt Magyarország első nyilvános hidrogénkútja

MTI | 2024.01.19 14:22

Megnyílt Magyarország első nyilvános hidrogénkútja

Fotó: Pixabay

A Linde Gáz Magyarország Zrt. üzemeltetésében megnyílt Magyarország első nyilvános hidrogén-töltőállomása Budapesten az Illatos úton, ahol 4000 kilogramm hidrogén tankolására van lehetőség előzetes bejelentkezés után.

Hirdetés

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség kétnapos, Hydrogen Open 2024 nemzetközi konferenciájának második napján jelentette be a hírt. Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, a Linde telephelyén már 2021 nyarán felavattak egy hidrogén-töltőállomást, ám azt eddig a nagyközönség nem használhatta.

A rendezvényen Koncz Zsófia elmondta: a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a kormány ezért a hidrogéntechnológia népszerűsítését és elterjedését is ösztönözni kívánja. A hasznosításra rövid távon leginkább alkalmas terep a közlekedés.

Javában zajlik a tesztelés

A Zöld Busz Programról szólva az államtitkár kiemelte: már 139 elektromos buszt és hozzá tartozó töltőinfrastruktúrát helyeztek forgalomba Magyarországon, ezzel az elektromos autóbuszállomány csaknem megnégyszereződött, a szén-dioxid kibocsátás pedig 858 tonnával csökkent.

Mint ismert, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kísérleti projektjében a fővárosi agglomeráció mellett Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon és Zalaegerszegen is időszakosan forgalomba állítanak hidrogén üzemanyagcellás buszokat, hogy ezekről üzemeltetési tapasztalatokat gyűjtsenek.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség kétnapos, Hydrogen Open 2024 nemzetközi konferenciájának második napján, a megnyitó után stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Mol, a MÁV, a Volánbusz és a Waberer's a hidrogén üzemanyagcellás közlekedés hazai elterjedésének előmozdítása érdekében. A konferenciának a budapesti Mol Campus ad otthont.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink