Trend Megkezdődött az Amazon flottájának elektrifikálása

Megkezdődött az Amazon flottájának elektrifikálása

autopro.hu/P.B. | 2021.03.24 06:18

Megkezdődött az Amazon flottájának elektrifikálása

Fotó: Amazon

Az Amazon még 2019-ben kötött egy 700 millió dolláros megállapodást a Riviannal flottájának elektrifikálásáról. Nem kevesebb, mint százezer elektromos furgonról van szó, melyek első példányai március elején már forgalomba álltak Kaliforniában.

Hirdetés

Két év után kezd beérni az Amazon és a Rivian megállapodásának gyümölcse, március elején előbb Los Angeles-ben, a hónap közepén pedig San Francisco városában is forgalomba álltak az első elektromos furgonok, amiket a Rivian az Amazon számára gyártott. Utóbbi város a dimbes-dombos fekvésével igazi kihívást jelenthet a tisztán elektromos járműveknek, amik 2021-ben további tizenöt amerikai városban jelennek meg.

Az Amazon óriási léptékben végzi flottájának elektrifikálását, hiszen összességében százezer járművet vásárolt a Riviantól, melyek 2030-ig állnak forgalomba.

Cél a karbonsemlegesség

Az Amazon 2040-re tűzte ki célul a zéróemissziós működést, mely tíz évvel korábbi cél annál, amit a Párizsi Egyezmény megkövetel.

A most forgalomba álló járművek hatótávolsága 240 kilométer, ami már elegendő ahhoz, hogy jelentősen csökkentse károsanyag-kibocsátását a legnagyobb online kereskedelemmel foglalkozó vállalat.

A Forbes cikke szerint az Amazonhoz hasonló vállalatok esetében különösen jó döntés a járműpark elektrifikálása: az akkumulátoros elektromos járművek a tartósságuk miatt főleg városi forgalomban, napi használat mellett térülhetnek meg a belső égésű motorral hajtott társaik üzemeltetéséhez képest. Így a taxik vagy éppen az online kereskedelemben használt autók esetében beszélhetünk a leginkább megtérülő befektetésről.

Kiemelt Partnereink