Trend Megduplázta a Közép-Kelet-Európában eladott autonóm robotjainak számát a MiR

Megduplázta a Közép-Kelet-Európában eladott autonóm robotjainak számát a MiR

Pörge Béla | 2020.04.22 15:48

Megduplázta a Közép-Kelet-Európában eladott autonóm robotjainak számát a MiR

Fotó: MiR

Az autonóm mobil robotok piacvezetője, a dán Mobile Industrial Robots (MiR) bemutatót tartott a közép- és kelet-európai piacon tapasztalható fejlődésről, és betekintést engedett abba is, hogy a márciusban megjelent MiR250 milyen új lehetőségeket teremtett az intralogisztika automatizálásában.

Hirdetés

Az online megtartott bemutatón kiderült, hogy a MiR 2019-ben száz százalékkal több robotot adott el Közép-Kelet-Európában, mint 2018-ban, azaz megduplázta az eladásainak számát. Szintén pozitív adat régiónkra nézve, hogy a MiR teljes árbevételének 11 százaléka ebből a térségből származott. A cég 2019-ben 40 millió eurós bevételt könyvelhetett el.

A MiR 56 országban 191 értékesítőhellyel van jelen, dolgozóinak száma pedig 220, de ennek közel felét az elmúlt egy évben vették fel, tehát komoly növekedési fázisban vannak. Európában kilenc országban 15 partnerük van, ebből kettő Magyarországon található.

Magyarországon a B&O Engineering és a VFP Systems forgalmazza a MiR robotjait.

Főleg a kisebb robotok iránt van kereslet

A MiR kínálatában jelenleg öt autonóm mobil robotmodell található, melyek elsősorban a kapacitásukban és rendeltetésükben különböznek. A kisebb robotokat, a MiR100-at, a MiR200-at, és a MiR250-et könnyebb súlyok szállítására tervezték az ipar, a logisztika, és az egészségügy számára. A MiR500 és a MiR1000 automatikusan gyűjt be és szállít raklapokat, valamint nehezebb anyagokat.

A beszámolón az is kiderült, hogy 2019-ben a MiR által eladott robotok 65 százaléka a kisebb kategóriába tartozott, ez volt a kelendőbb kategória. Ide tartozik a cég legújabb fejlesztése, a MiR250 is.

Gyorsabb és környezetkímélőbb az új robot

A MiR250-es, ahogyan a neve is mutatja, 250 kilogrammig terhelhető, ám ennek ellenére gyorsabb elődjeinél, 2 m/s maximális sebességre képes, amivel –terheltségtől függően- akár gyorsabb is, mint egy emberi munkaerő.

A MiR250 a kisebb kategóriájú robotok közé tartozik

A MiR250 a kisebb kategóriájú robotok közé tartozik | Fotó: MiR

Az új modell emellett gyorsan tölthető, és a könnyen cserélhető akkumulátorai tíz órán át bírják a terhelést. Nemcsak az akkumulátor cserélhető gyorsan, a robot könnyen szervizelhető: oldalainak egyszerű leszerelésével könnyen hozzáférni a belsejéhez.

A MiR250 a többi modelltől elsősorban kisebb méretében és alacsonyabb felépítésében különbözik, ami lehetővé teszi, hogy szűkebb helyeken is mozogjon, például keskeny folyosókon, kisebb ajtókon keresztül, vagy különböző elemek, berendezések alatt is át tudjon haladni.

Méreteinek és adottságainak köszönhetően ez a robot rendelkezik a legkisebb ökológiai lábnyommal a MiR kínálatában.

Fejlődési irányok

A MiR nagy hangsúlyt fektet a mesterséges intelligenciára, különösen a robotok kameráit szeretnék így fejleszteni. A mesterséges intelligencia segítségével a jövőben még „ügyesebben” mozoghatnak a belső logisztikában használatos robotok.

Ami a céget illeti, Közép-Kelet-Európában további beruházásokat terveznek, a cég központja pedig Odensében található. A cég többek között az autóipar felé szeretne terjeszkedni, ennek korlátairól korábban írt az autopro.hu.

Kiemelt Partnereink