Trend Még kevesebb áruház kínál ingyen töltést az autóknak

Még kevesebb áruház kínál ingyen töltést az autóknak

autopro.hu/P.B. | 2022.09.06 09:23

Még kevesebb áruház kínál ingyen töltést az autóknak

Fotó: Pixabay

Szeptember második hetétől kezdőden a Lidl és a Kaufland összes áruházában fizetős lesz az elektromos autók töltése Németországban. Ezzel folytatódik egy trend, kérdés, hogy a magyar üzletek ebből meddig maradhatnak ki.

Hirdetés

Az elektromos autózás hajnalán számos bevásárlóközpont, pláza és üzlet alakított ki ingyenes töltési lehetőségeket parkolóiban szerte Európában. Azóta egyrészt az e-autók már elterjedtek, és szignifikáns igényt formálnak a töltésre, másrészt az elektromos áram ára is az egekbe szökött. Erre egyre több országban egyre több üzlet reagál.

Az autopro.hu nemrégiben beszámolt róla, hogy Csehországban a Lidl fizetőssé teszi az elektromos autók töltését. Most Németországban lépett hasonlót az egyébként német áruház: szeptember 12-étől minden német Lidl és Kaufland esetében fizetni kell az e-autók töltéséért. Az ár a töltési kapacitástól függően 29 és 65 eurocent (135 és 260 forint) között fog mozogni kilowattóránkét – minél nagyobb a töltési kapacitás, annál drágább lesz az áram.

A Lidl és a Kaufland jelenleg mintegy 1300 töltőpontot üzemeltet Németországban. 2020-ban átlagosan napi négy elektromos autó töltötte fel akkumulátorát egy Lidl e-töltőállomáson, és kilenc autó a Kauflandnál. 2021-ben ez a szám már megduplázódott mindkét kiskereskedelmi üzletláncnál – írja az Automobilwoche.

Meddig tart a jó világ?

Magyarországon ingyenes az elektromos autók töltése a Lidl parkolóiban, igaz, az áruházlánc csak harminc perc töltést engedélyez és csak nyitvatartási időben. Aki a Lidl applikációját sem akarja letölteni, annak mindössze tíz perc töltés jut – igaz, egyik esetben sincs limitálva, hogy naponta hányszor állhatunk be egy töltőhöz.

Korábban más üzleteknél is létezett ingyenes töltés hazánkban, már a Lidl mellett a Penny Market esetében érhető el ilyen szolgáltatás, utóbbi esetben ráadásul korlátlanul. A tendencia ugyanakkor egyértelmű, az ingyenes töltési lehetőségek folyamatosan csökkennek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink