Trend Tovább szűkül az ingyenes töltés

Tovább szűkül az ingyenes töltés

autopro.hu/P.B. | 2022.08.05 11:21

Tovább szűkül az ingyenes töltés

Fotó: Kreitli Fanni

Csehországban a nyár végétől vége az áruházi ingyen töltésnek az elektromos autósok számára: a Lidl parkolóiban szeptembertől fizetni kell a töltésért – eddig több mint negyven üzlet állt a cseh e-autós rendelkezésére.

Hirdetés

A cseh Lidl szóvivője, Tomáš Myler több okot is említett az iDnes című lapnak az ingyenes töltés megszüntetése kapcsán: az elsődleges indok az ár, 2017 óta (ekkor vezették be az első cseh Lidlben az ingyen töltést) rengeteget emelkedett az elektromos áram ára. Emellett az elektromos autók száma is nagyot ugrott, ráadásul egyre többen használták úgy a töltőket, hogy nem is vásároltak az adott boltban – így főleg ráfizetés volt a Lidl számára a szolgáltatás.

Attól függően, hogy regisztrált-e az adott autós, illetve melyik áramszolgáltató adja a villanyáramot az adott töltőn, a töltés ára 7 és 13 korona között lesz kilowattóránként – ez augusztus 5-ei árfolyamon 112 és 208 forint közötti árat jelent egy kilowattóra áramért, ami jelentősen drágább a magyar lakossági áramnál, de a legtöbb nyilvános töltő áránál is.

Hazánkban egyelőre nem merült fel a Lidl parkolóiban való ingyenes töltés megszüntetése, igaz, nálunk nagyon nem is lehet visszaélni a lehetőséggel: csak az áruházak nyitvatartási idejében működnek a töltők, és legfeljebb 30 percig lehet azokat használni. Májusban jelentette be a Lidl, hogy száznál is több áruház parkolójában érhető el a szolgáltatás.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink