Trend Már a Holdon is van 4G

Már a Holdon is van 4G

autopro.hu/Sz.K. | 2018.03.15 09:30

Már a Holdon is van 4G

Negyedik generációs vezeték nélküli hálózatot telepít a Nokia és a Vodafone a Holdra, hogy a berlini székhelyű PTScientists 2019-es küldetését támogassa. A hálózatot kezdetben az Audi holdjárója is használja majd.

Az első privát finanszírozású Holdra szállást készíti elő a PTSciencists, a Vodafone Németország és az Audi, ezért egy olyan űrsiklót fejlesztenek, ami két holdjárót, vagy akár száz kilogramm hasznos terhet szállíthat a Hold felszínére. A felek ezzel azt kínálják a vállalatoknak és akadémiai intézményeknek, hogy kísérleteket és csomagokat küldjenek a Holdra, ráadásul megfizethető áron. A misszió 2019-ben kezdődik, a felszerelést az amerikai Cape Canaveralből egy SpaceX Falcon 9 rakétán lövik majd ki.

A projekt keretében a Holdon kiépített 4G hálózat két holdjárót fog összekapcsolni az ALINA alapállomással. Ehhez a Nokia fejleszt egy olyan egy ultrakompakt rendszert, ami kevesebb, mint egy kilogrammot nyom majd. A hálózat lehetővé teszi a holdjáróknak, hogy kommunikáljanak és továbbítsák a tudományos adatokat és a HD felbontású videókat, miközben megközelítik a NASA Apollo 17 járművét, melyet még Eugene Cernan és Harrison Schmitt használt 1972 decemberében. Legutóbb akkor járt ember a Holdon.

A tesztelések során az 1800 MHz-es frekvenciasávot használják a 4G-hez, aminek segítségével megtörténhet az első HD minőségű élő adás surgárzása a Hold felszínéről.

– Ez meghatározó lépés a Naprendszer fenntartható felfedezésében, mondta el Robert Böhme, a PTScientists alapítója és vezérigazgatója. – Ha az emberiség el kívánja hagyni a Földet, infrastruktúrát kell fejlesztenünk bolygónkon kívül is. Holdmissziónkkal megalapozzuk és teszteljük a kommunikációs hálózatokat a Holdon - egy olyan hálózatot, mely sok energiát takarít meg, így az adatforgalmazás költségeit még tovább lehet faragni.

Kiemelt Partnereink