Trend Kvantumszámításba fektet a Volkswagen

Kvantumszámításba fektet a Volkswagen

autopro.hu/Ó.B. | 2022.10.31 08:22

Kvantumszámításba fektet a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport és a kanadai kvantumtechnológiai vállalat, a Xanadu többéves kutatási programot hozott létre az akkumulátorok anyagainak szimulálására szolgáló kvantumalgoritmusok teljesítményének javítására. A cél az, hogy csökkentsék a számítási költségeket, és hogy a Volkswagen gyorsabban vezethessen be kvantumszámítógépeket biztonságosabb, könnyebb és költséghatékonyabb akkumulátoranyagok fejlesztése érdekében.

Hirdetés

Az akkumulátorok anyagainak pontos és hatékony szimulációja iparági kihívás, amelynek előnyére válhat a hibatűrő kvantumszámítógépek megjelenése. A létező klasszikus módszerek, mint például a sűrűség-funkcionális elmélet, évtizedek óta a számítógépes kémia sarokkövét képezik, de az akkumulátoranyagok kutatásában mára a korlátjaikat feszegetjük.

Közös múltra épülő együttműködés

„Új Autó stratégiájával a Volkswagen új területre lép, különösen, ha az akkumulátor-értékláncban rejlő lehetőségekről van szó. A következő generációs nagy teljesítményű anyagok és elektrokémiai eljárások kulcsfontosságú összetevői ennek az expedíciónak.” – mondta Dr. Nikolai Ardey, a Volkswagen Csoport innovációs vezetője. „A kvantumszámítás forradalmat indíthat el az anyagtudományban és az optimalizálásban, amelyek kulcskompetenciák házon belüli akkumulátor-szakértelmünk bővítéséhez.”

Az elmúlt évben a Volkswagen és a Xanadu több területet érintő kutatásban vett részt az anyagtudomány, a számítógépes kémia, az akkumulátortechnológiák és a kvantumalgoritmusok területén, amellyel megalapozták a jelenlegi programjukat. A közös program célja olyan fejlett kvantumalgoritmusok fejlesztése, melyek alkalmasak a Xanadu következő generációs kvantumszámítógépein feldolgozott akkumulátoranyagok szimulálására.

„A Xanadunál a kvantumszámítási hardverek, szoftverek és algoritmusok határait feszegetjük. Célunk a kvantumalgoritmusok kutatásában, hogy a kvantumszámítógépeket valóban hasznossá tegyük. Az akkumulátorokra való összpontosítás stratégiai választás, tekintettel az ipar keresletére és a kvantumszámítástechnika akkumulátorcellák összetett kémiájának megértéséhez nyújtott potenciális segítségére” – mondta Juan Miguel Arrazola, a Xanadu algoritmusokért felelős vezetője.

A Volkswagenen kívül más autógyártó cégek is foglalkoznak kvantumszámítógépek használatával az akkumulátorfejlesztésben. A PsiQuantum és a Mercedes-Benz például együttesen tártak fel áttörést jelentő eredményeket.

Tágabb célkitűzések

A Volkswagen programja további számítási problémákat is vizsgál majd az anyagkutatásban, olyan területekre fókuszálva, ahol a kvantumszámításnak a legnagyobb esélye van jelentős hozzájárulással szolgálni. A Xanaduval kötött partnerség támogatja a Volkswagen tágabb célkitűzését, hogy a fenntartható mobilitás adat- és szoftvervezérelt szolgáltatójává váljon, valamint azt a törekvését, hogy vezető szerepet töltsön be az akkumulátorfejlesztés és a kvantumszámítási alkalmazások terén.

A mostani együttműködés bejelentés előtt a Volkswagen AG és Kanada kormánya egyetértési megállapodást írt alá az e-mobilitás országon belüli előmozdítása érdekében. Mindkét fél megállapodott abban, hogy megvizsgálják Kanada lehetőségeit arra, hogy hozzájárulhasson a Volkswagen globális és regionális akkumulátor-ellátásiláncához.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink