Gyártók A VW és a Mercedes is összefog Kanadával

A VW és a Mercedes is összefog Kanadával

autopro.hu/E.M. | 2022.08.26 16:17

A VW és a Mercedes is összefog Kanadával

A VW vezérigazgatója, Herbert Diess (balra, elől) a megállapodás aláírásakor, mellette François-Philippe Champagne kanadai innovációs miniszterrel. A háttérben Justin Traudeau kanadai miniszterelnök (jobbra) és Olaf Scholz német kancellár (balra) | Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport és a Mercedes-Benz Csoport egyetértési nyilatkozatot írt alá a kanadai kormánnyal, amelynek tárgya Kanada akkumulátoralapanyag-készleteihez való hozzáférés.

Hirdetés

Igaz, hogy a német autógyártók nagy versenyben vannak más, szintén elektromos járművekre átálló vállalatokkal a szűkös nyersanyagkészletekért, azonban a Kanadával kötött megállapodás túlmutat ezen a versengésen. E mögött sokkal inkább az a nemrég elfogadott amerikai törvény áll, ami kimondja, hogy a jövőben a 7500 dolláros támogatást csak olyan e-autóra lehet igénybe venni, amely Észak-Amerikában készült és onnan származó akkumulátor-alapanyagokat tartalmaz.

A törvény értelmében 2024-től az elektromos járművek akkumulátoraiban található kritikus ásványi anyagok legalább 40 százalékát, 2029-re pedig már 100 százalékát Észak-Amerikából vagy más szabadkereskedelmi partnerországokból kell beszerezni.

A kanadai autóipar új fejezete

A két akkumulátor-értékláncra vonatkozó együttműködési megállapodásban egyik fél sem vállalt határozott kötelezettségeket, ehelyett a kanadai nyersanyag- és feldolgozóiparban rejlő lehetőségek további „feltárására" összpontosítanak.

Justin Traudeau kanadai miniszterelnök szerint a megállapodások fellendítik az akkumulátorok kanadai ökoszisztémáját, és előkészítik az országot a befektetésekre. „Ez egy teljesen új fejezet a kanadai autóipar számára is. Korábban a német autógyártók látókörében sem voltunk, most pedig már annak középpontjában vagyunk, és azt hiszem, ez oda fog vezetni, hogy stratégiai partnerséget alakítunk ki velük” – mondta Traudeau.

Új vállalatára bízza a munkát a VW

A VW Csoport közölte, hogy újonnan alapított akkumulátorgyártó vállalata, a PowerCo központi szerepet fog játszani azon törekvésében, hogy együttműködjön Kanadával többek között a nyersanyag-ellátásiláncok és a katódanyag-gyártás területén az észak-amerikai régióban.

A PowerCo egy új kanadai összekötő iroda létrehozását tervezi. A vállalat és Kanada közötti együttműködés egyik fő fókuszpontja a kritikus nyersanyagok, például a lítium, a nikkel és a kobalt beszerzése.

A VW, sajtóközleménye szerint jelentős potenciált lát a katódanyag-gyártás partnerekkel közös felfuttatásában, és lehetőséget kínál a kanadai cégeknek, hogy nyersanyagok beszállítójaként és feldolgozójaként lépjenek fel. A vállalat továbbá megerősítette, hogy célja egy észak-amerikai akkumulátorcella-gyár építése.

A Mercedes hosszú távú tervei

A megállapodás aláírásával a Mercedes elsősorban a fenntartható nyersanyagforrásokat és a kanadai stratégiai partnerekkel való együttműködést akarja biztosítani. A német autógyártó 2026-tól kezdődően évente 10 ezer tonna lítium-hidroxid szállításáról kíván megállapodást kötni a Rock Tech Lithium vállalattal.

A Mercedes-Benz és a Rock Tech Lithium közötti megállapodás várhatóan előmozdítja a legkorszerűbb akkumulátorcellák európai gyártásának lokalizálását – olvasható az InsideEVs cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink