Trend Kvantumérzékelésre alapít céget a Bosch

Kvantumérzékelésre alapít céget a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2022.02.21 10:22

Kvantumérzékelésre alapít céget a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch egy új céget hozott létre a kvantumtechnológián alapuló érzékelők fejlesztésére. A német automatizálási és autóipari beszállító a kvantumszenzorok piacának gyors növekedésére számít.

Hirdetés

A Bosch az elmúlt években átfogó kutatásokat folytatott a kvantumérzékelés területén, melyben világviszonylatban is vezető szereppel rendelkezik – áll a vállalat sajtóközleményében.

„A kvantumtechnológia az adatfeldolgozás és a szenzorok területén is annak határát feszegeti, amit lehetségesnek vélünk” – mondta el Jens Fabrowsky, a Bosch Automotive Electronics félvezetőkért felelős alelnöke. „Mindenekelőtt a cél a kvantumeffektusok sokrétű gyakorlati hasznának jobb kiaknázása a karbonsemleges hajtások fejlesztésétől kezdve a neurológiai diagnózisig.”

Megfelelő személy kezében a kormánykerék

Az új startup vezérigazgatója Dr. Katrin Kobe, aki tudományos fokozatát fizikából szerezte, és több mint 25 év tapasztalattal rendelkezik különböző technológiai cégek menedzsmentjében.

Az új cég jelenleg 15 fővel működik, a következő hónapokban azonban létszáma meg fogja haladni a húszat. A csapatba mérnököket és üzletfejlesztésben jártas embereket keresnek.

Orvosi alkalmazások

A kvantumszenzorok a gázok egyéni atomjait, illetve a szilárd anyagok hibáit használja atomi mérőeszközökként. A mérés előtti egyedi inicializálási módnak, illetve az egyedi kvantumállapotok mérés utáni érzékelésének köszönhetően ezek a szenzorok korábban nem tapasztat pontossággal működnek. A kvantumszenzorok közel ezerszer olyan pontos méréseket végezhetnek majd, mint a mai MEMS (mikro-elektromechanikai rendszer) szenzorok.

A kvantumérzékelők használhatók lesznek az Alzheimer és a Parkinson kór pontosabb diagnosztizálására, továbbá az idegi ingerületek érzékelésére, azáltal a művégtagok vezérlésére.

A Bosch már hét éve végez kutatást a kvantumszenzorok területén, és mostanra teljesen működőképes kvantum magnetométerek és gyrométerek demonstrációit építette meg. Az előbbiek például a fiziológiai folyamatok által keltett gyenge mágneses mező észlelésére, míg a gyrométerek a forgás pontos érzékelésére alkalmasak – utóbbi az autonóm járművek navigációját segítheti. A távlati cél a technológia miniatürizálása és chipre integrálása.

A szakértők a kvantumérzékelés piacának erős növekedését jelzik előre a következő évekre. 2021-ben globálisan 22 milliárd dollárt fektettek kvantumtechnológiába. A McKinsey szerint a kvantumérzékelők piaca várhatóan 7 milliárd dollárra fog nőni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink