Trend Közzétette önvezető autói baleseti statisztikáit a Waymo

Közzétette önvezető autói baleseti statisztikáit a Waymo

autopro.hu/V.M. | 2020.11.05 14:23

Közzétette önvezető autói baleseti statisztikáit a Waymo

Fotó: Waypoint

Az önvezető rendszereket fejlesztő Waymo, ami a koronavírus-járvány kirobbanását követően októberben indította el ismét önvezető egyterűit Phoenix külvárosában, közölte, hogy önvezető járművei 2019 kezdete óta 18 kisebb baleset részesei voltak teszt- és normál utak során.

Hirdetés

A Google-t is birtokló Alphabethez tartozó Waymo közlése szerint az átláthatóság és a párbeszéd javítása érdekében hozta nyilvánosságra az adatokat, egyúttal reméli, hogy azok segíteni fogják a hatóságokat az önvezető autókra vonatkozó biztonsági előírások alkotásában.

A Waymo Phoenixi autói, melyekből jelenleg közel 400 járja az utakat, átlagosan 542 ezer kilométerenként voltak részesei kisebb baleseteknek. A kormánynál ülő biztonsági sofőrök 29 balesetet akadályoztak meg, ami azt jelenti, hogy 336 ezer kilométerenként volt szükség beavatkozásra. A cég szerint az ily módon megakadályozott balesetek sem jártak volna súlyos sérülésekkel.

A Waymo autóinak 11 alkalommal ütköztek neki hátulról. Matthew Schwall, a Waymo biztonságos operációért felelős vezetője riportereknek nyilatkozva elmondta, hogy autóikba nem ütköztek bele hátulról gyakrabban, mint az ember által vezetett járművekbe.

A Reuters cikke szerint azt is elárulta, hogy a legsúlyosabb balesetek közül nyolc esetében az ok emberi hiba volt. Hozzátette, hogy járműveik nem ütköztek fix tárgyaknak, és sávelhagyásból sem származtak balesetek. Megjegyezte, hogy az embereknél gyakoriak az ilyen, akár halálos kimenetelű balesetek.

Kiemelt Partnereink