Trend Köztesszoftverrel gyorsítaná fel az autófejlesztést a ZF

Köztesszoftverrel gyorsítaná fel az autófejlesztést a ZF

autopro.hu/V.M. | 2021.01.02 12:19

Köztesszoftverrel gyorsítaná fel az autófejlesztést a ZF

Fotó: ZF Press

A jövő autóinak működésében a mainál is nagyobb szerepet fognak kapni a különböző szoftverek, melyek megfelelő összehangolásáról is gondoskodni kell majd, a német ZF ezért egy köztesszoftveren dolgozik, ami 2024-től jelenhet meg az autókban. A vállalat ezenkívül az autóipari változásokra válaszul egy szoftverfejlesztő központ felállítását is bejelentette.

Hirdetés

A köztesszoftver „közvetítőként” funkcionál a jármű operációs rendszere és más szoftverek között, azáltal, hogy megkönnyíti azok kommunikációját. A köztesszoftver emellett lehetővé fogja tenni a hardware és a szoftver könnyebb integrációját, valamint a funkciók frissítését vagy on-demand jellegű utólagos hozzáadását.

„Az új ZF köztesszoftver megerősíti a ZF azon elhatározását, hogy a világ egyik vezető szoftver-beszállítójává váljon a jövő szoftveralapú autójának” – fogalmazott Dr. Dirk Walliser, kutatás-fejlesztési, innovációs és technológiai rangidős alelnök.

Sok mindent kell egybefogni

Az első elektromos vezérlőegységek az 1970-es években jelentek meg az autókban, ma pedig egy gépkocsiban akár száz is lehet a saját, külön szoftverüket használó egységekből. A jövő járműveinek elektromos architektúrája azonban másképp fog kinézni, mint a maiaké. A funkciók vezérlése kisebb számú, dedikált vezérlőmodulokban lesz összevonva, az integrációt pedig a ZF köztesszoftvere is segíteni fogja.

A számtalan különböző szoftver közül csak a köztesnek kell közvetlenül kapcsolódnia az operációs rendszerhez, ami gyors kommunikációt biztosít a rendszer részei között, továbbá megkönnyíti a rendszerintegrációt az OEM-ek számára.

A köztesszoftver egyúttal a hardware-ek fejlesztését és integrációját is egyszerűbbé teszi. Egy univerzális programnyelvet használva, „lefordítja”, sztenderdizálja az adatcserét a jármű különböző szoftverei és hardware-ei között.

A ZF közvetítőszoftverje javítja és gyorsabbá teszi a fejlesztési folyamatot a beszállítóknak, illetve az OEM-eknek egyaránt, legyen szó a jármű tervezéséről, vagy a jármű élete során végzett fejlesztésekről. A ZF programja moduláris felépítésű, ami által könnyedén az egyedi igényekhez szabható.

Új segítséget kapnak a mérnökök

Reagálva a szoftverfejlesztés növekvő jelentőségére az autóiparban, a ZF idén januárban egy Globális Szoftverközpontot alapít, ahol a teljes vállalat igényeit kiszolgálva fognak programokon dolgozni.

Az új központtal ugyanakkor a ZF nem akarja centralizálni a szoftverfejlesztést, ehelyett a már működő fejlesztőcsapatoknak fognak támogatást nyújtani, ami mellett közös szoftverintegrációs projekteket fognak velük folytatni. Ez lehetővé fogja tenni a fejlesztőcsapatoknak, hogy változatlanul végezhessék munkájukat, egyúttal új kompetenciákhoz férjenek hozzá. A Globális Szoftverközpotban továbbá olyan szoftvereket készíthetnek majd, amiket aztán a vállalat más részeinek is elérhetővé tehetnek.

Kiemelt Partnereink