Trend Kiverték a biztosítékot Amerikában az önvezető autók

Kiverték a biztosítékot Amerikában az önvezető autók

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.12 16:20

Kiverték a biztosítékot Amerikában az önvezető autók

Fotó: X / San Francisco Fire Deparment

Kezd elmérgesedni a hangulat Amerikában az önvezető autók miatt, ez legutóbb odáig fajult, hogy többtucatnyi ember felgyújtotta a Waymo egyik önvezető autóját.

Emberek csoportja vandál módon megrongálta és tűzijátékkal felgyújtotta a Waymo önvezető autóját San Franciscóban február 10-én – közölte az Alphabet tulajdonában lévő vállalat és a hatóságok. Ez az eddigi legpusztítóbb támadás a vezető nélküli járművek ellen az Egyesült Államokban.

Február 10-én, szombat este tömeg vett körül egy fehér sportkocsit, amely a város Chinatown negyedének egyik utcáján haladt – közölte a vállalat szóvivője.

Egy szemtanú, aki videókat tett közzé az incidensről, a Reutersnek elmondta, hogy az emberek a kínai holdújévet ünnepelték tűzijátékok felgyújtásával. Egy személy felugrott a Waymo-jármű motorháztetejére, és betörte annak szélvédőjét. Egy másik személy 30 másodperccel később szintén felugrott a motorháztetőre, miközben a tömegből néhányan tapsolva bátorították őket.

„Ez volt az a pillanat, amikor az egész eldurvult" – írta, hozzátéve, hogy az emberek gördeszkával betörték az üveget, mások pedig graffitiztek az autóra.

Senki sem sérült meg

A Waymo szerint valaki tűzijátékot dobott bele, ami meggyújtotta a járművet. A tűzoltóság képeket tett közzé a közösségi médiában az autó elszenesedett maradványairól. „A jármű nem szállított utasokat, és nem jelentettek sérülteket. Szorosan együttműködünk a helyi biztonsági tisztviselőkkel, hogy reagáljunk a helyzetre" – közölte a vállalat. A támadás oka egyelőre ismeretlen.

A San Franciscó-i rendőrség közölte, hogy vizsgálja a tűz okát, de nem nyilatkozott arról, hogy történt-e letartóztatás. Az elektromos autó egy Jaguar I-Pace, ami 29 kamerával és egyéb érzékelőkkel van felszerelve.

Már történt hasonló

Nem ez volt az első eset , hogy emberek megtámadtak egy önvezető autót, de súlyossága jól illusztrálhatja a növekvő ellenérzést a technológia iránt. Mint ismert, 2023. október 2-án egy másik autó által elütött gyalogos egy önvezető Cruise-jármű útjába került, ami 6 méteren át vonszolta a gyalogost. Kalifornia ezt követően felfüggesztette a vállalat vezető nélküli tesztelési engedélyét, a Cruise pedig kivonta az összes amerikai önvezető járművét a tesztelésből.

Korábban San Franciscóban és az arizonai Phoenixben már előfordult, hogy bizonyos csoportok megzavarták az önvezető járművek működését, elállták az útjukat, megpróbáltak beszállni a járművekbe és felugrottak a motorháztetőre. A vírusként terjedő videókon az látszik, hogy az emberek narancssárga közlekedési kúpokat helyeztek a járművek tetejére, hogy elzárják az érzékelőiket, és hirtelen megállásra kényszerítsék őket.

Múlt héten egy vezető nélküli Waymo autó ütközött egy kerékpárossal San Franciscóban, könnyű sérüléseket okozva. Az esetet az illetékes hatóságok vizsgálják. A Waymo Phoenixben kínál sofőr nélküli fuvarmegosztó szolgáltatást, és azon dolgozik, hogy a szolgáltatást Los Angelesre és a texasi Austinra is kiterjessze.

A teljesen vezető nélküli tesztjárművek, főként a Cruise és a Waymo flottájából, tavaly közel 5,3 millió kilométert tettek meg Kaliforniában – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink