Trend Kiszoríthatja a Google az Apple-t az autók kijelzőiről

Kiszoríthatja a Google az Apple-t az autók kijelzőiről

autopro.hu/F.M. | 2023.04.05 10:17

Kiszoríthatja a Google az Apple-t az autók kijelzőiről

Fotó: Google

A General Motors azt tervezi, hogy fokozatosan kivonja az Apple CarPlay és Android Auto technológiákat, amelyek lehetővé teszik a járművezetők számára, hogy megkerüljék a jármű információs rendszereit, és ehelyett a Google-lal közösen kifejlesztett rendszerekre tér át a jövőben.

A General Motors a 2024-es Chevrolet Blazerrel kezdődően a jövőbeni elektromos járműveiben nem kínáljaaz Apple és az Android rendszereit, ehelyett saját rendszerük segíthet az autógyártónak több adatot gyűjteni arról, hogyan vezetik és töltik a fogyasztók a járműveket. A GM a Google-lel együttműködve tervezi a jövőbeli elektromos autók fedélzeti navigációs és információs rendszereit.

A General Motors 2019 óta dolgozik együtt a Google-lel az információs rendszerek szoftveres alapjainak kifejlesztésén, amelyek szorosabban integrálódnak majd más járműrendszerekkel, például a General Motors Super Cruise vezetői asszisztenssel. Az autógyártó felgyorsítja azt a stratégiát, hogy az elektromos járművei a digitális előfizetéses szolgáltatások platformjaivá váljanak.

A General Motors célja, hogy 2035-re fokozatosan megszüntesse az új, belső égésű könnyű haszongépjárművek gyártását.

El kell mozdulni a szoftveres irányba

Edward Kummer, a General Motors digitális vezérigazgatója és Mike Hichme, a digitális vezetési élményért felelős ügyvezető igazgató egy interjúban elmondta, hogy a General Motors számára előnyös lenne, ha a mérnököket és a beruházásokat a járműfedélzeti információ és navigáció vezetéstámogatással való szorosabb összekapcsolására összpontosítanák.

„Rengeteg új vezetéstámogató funkciót hozunk, amelyek szorosan kapcsolódnak a navigációhoz” - mondta Hichme a Reutersnek. „Nem akarjuk ezeket a funkciókat úgy megtervezni, hogy azok attól függjenek, hogy az illetőnek van-e mobiltelefonja”.

A GM új rendszerrel felszerelt elektromos autóinak vásárlói nyolc éven át ingyenesen hozzáférhetnek a Google Maps és a Google Assistant hangvezérlő rendszerhez. A General Motors közölte, hogy a jövőbeni információs rendszerek olyan alkalmazásokat kínálnak majd, mint a Spotify zenei szolgáltatása, az Audible és más olyan szolgáltatások, amelyekhez a vezetők okostelefonon keresztül férnek hozzá.

A General Motors vezérigazgatója. Mary Barra 2030-ra 20-25 milliárd dolláros (70-85 billió forintos) éves bevételt céloz meg az előfizetésekből.

A kifutó modellekben marad az Apple és az Android

A General Motors azt tervezi, hogy továbbra is kínálni fogja az Apple CarPlay és az Android Auto rendszereket a benzines modelljeiben. A kijelzőmegosztó technológiákkal felszerelt járművek tulajdonosai továbbra is használhatják majd a rendszereket - közölte a General Motors.

A sofőrök továbbra is képesek lesznek zenét hallgatni vagy telefonálni iPhone-on, vagy Android okostelefonon Bluetooth vezeték nélküli kapcsolat segítségével – jegyzi meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink