Trend Kigyulladhatnak a hurrikánon „átesett” e-autók

Kigyulladhatnak a hurrikánon „átesett” e-autók

autopro.hu/V.M. | 2023.02.09 08:19

Kigyulladhatnak a hurrikánon „átesett” e-autók

Fotó: instagram.com/teslamotors/

Időről időre szóba kerül az elektromos autók tűzveszélyessége, legutóbb az amerikai partiőrségnél került napirendre a téma. A partiőrség figyelmeztetést adott ki, melyben azt tanácsolják a hajóstársaságoknak, hogy ne szállítsanak olyan elektromos járműveket, melyek lítiumion akkumulátorát sós víz károsíthatta, mivel az ilyen energiatárolók fokozott tűzveszély hordozói.

Az Egyesült Államok Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatala (NHTSA) szerint az akkumulátorban és annak komponenseiben visszamaradó só vezetőképes „hidakat” hozhat létre, amelyek rövidzárlatot és az akkumulátorok önmaguktól felmelegedését, végső soron kigyulladását okozhatják.

A szervezet szerint a sós víz által károsított akkumulátorok a vízkár után tág időkeretben kaphatnak lángra: néhány nap, de akár hetek is eltelhetnek a tűzesetig.

Sok ezer jármű érintett

A Floridát 2022 szeptemberének végén elért Ian hurrikán dagályokat okozott, melyek miatt sok jármű legalább részben sós víz alá került. A vihart követő hetekben legalább tizenkettő kigyulladó e-autóról érkezett jelentés a floridai Collier és Lee megyékből. Csak utóbbiban 7000-nél is több olyan elektromos járművet tartanak számon, melyeket potenciálisan sós víz károsított.

Az amerikai partiőrség most azt tanácsolja a hajóstársaságoknak, hogy sérült lítiumion akkumulátorokat ne helyezzenek hajók fedélzetére, kikötői létesítményekbe vagy konténerekbe – olvasható a Green Car Congress oldalán.

A hajózásban egyébként nem most először kerül napirendre a lítiumion akkumulátorok tűzveszélyessége. Az akkumulátorokat veszélyes anyagokként kezelik, és részben a villanyautók növekvő száma motiválta a Hyundai Glovis-t, a világ egyik legnagyobb autószállító vállalatát, hogy minden hajóját új tűzvédelmi rendszerekkel szerelje fel.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink