Trend Kétirányú vezeték nélküli töltőt teszteltek az USA-ban

Kétirányú vezeték nélküli töltőt teszteltek az USA-ban

autopro.hu/V.M. | 2020.05.03 04:20

Kétirányú vezeték nélküli töltőt teszteltek az USA-ban

Fotó: Oak Ridge National Laboratory News

Kutatók az amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumában sikeresen teszteltek egy kétirányú, indukciós alapelven működő elektromosautó-töltőt az UPS egyik plug-in hibrid járművén.

Hirdetés

A tesztet még február 27-én végezték el, az eredményeket azonban csak nemrég hozták nyilvánosságra. A kutatók által kifejlesztett indukciós töltő 20 kilowattos teljesítménnyel, és 8 százalékos energiaveszteség mellett működött. Az UPS áruszállítójában egy 60 kilowattórás akkumulátor található, amit a tesztben szereplő indukciós töltővel mintegy három óra alatt, szokványos vezetékes töltéssel pedig öt-hat óra alatt lehet teljesen feltölteni.

Nem csak gyors, hanem egyszerű is

A tesztelt töltő nem csupán a rövidebb töltési idő miatt tenne jó szolgálatot, hanem azért is, mert úgy volt képes 92 százalékos hatásfok mellett működni, hogy a kettő töltőlap között 28 centiméteres légrés volt. Ez azt jelenti, hogy anélkül tölthetőek nagyobb hasmagasságú járművek is, hogy akár a töltőállomás, akár a jármű töltőlapját mozgatni kellene.

A kétirányú töltési lehetőség pedig azt jelenti, hogy a járművek szükség szerint visszatáplálhatják az akkumulátoraikban tárolt energiát az elektromos hálózatba, segítve annak stabilizálását magas energiaigény idején. A kétirányú töltés ilyen célú használatát már például a Nissan is tesztelte Németországban. Az indukciós technológiával ez az eljárás is egyszerűbbé tehető lenne.

További tesztek következnek

A projekt még közel sem ért véget, a technológiát ugyanis még további tesztek alá fogják vetni. Az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium munkatársai egyébként már 2016-ban is teszteltek egy 20 kilowattos vezeték nélküli autótöltő rendszert. Mára sikerült elérniük, hogy a töltés akár 120 kilowatton is működjön, igaz sokkal kisebb légrés mellett – áll az electrive.com cikkében.

Az UPS egyébként nem első alkalommal döntött úgy, hogy elektromos járművekkel kapcsolatos projektben vesz részt. Tagja egy várhatóan májusban elstartoló, okostöltők tesztelését célzó Egyesült Királyságbeli projektnek is. Korábban pedig azt is közölte, hogy önvezető járművekbe fektet.

Kiemelt Partnereink