Szolgáltatók Hatalmas fejlesztésekbe kezd a UPS

Hatalmas fejlesztésekbe kezd a UPS

autopro.hu/H.J. | 2020.02.01 16:23

Hatalmas fejlesztésekbe kezd a UPS

Kihasználná az e-kereskedelem egyre nagyobb népszerűségét a UPS. A cég bejelentette, hogy elektromos teherautókba fektet, emellett autonóm furgonokat tesztel és egy új, „szuper csomópont” felépítését is tervezi.

Hirdetés

A UPS fenntarthatósági erőfeszítéseinek kulcsfontosságú részeként tekint az elektromos járművekre. Az Egyesült Királyságban működő startup vállalattól, az Arrivaltől 10 ezer elektromos modellt vásárol, emellett részesedést is szerez a cégben.

A megrendelt járműveket a UPS igényeinek megfelelően alakítják ki – a szabványalkatrészek beépítése mellett a karbantartás költségeit is jelentősen csökkenteni tudják majd. A UPS flottájában jelenleg több mint két tucat különböző típusú jármű található. Az új furgonokat Észak-Amerikában és Európában helyezik forgalomba.

A jövőben a UPS furgonjait autonóm járművekké fejlesztenék. Kép: twitter.com/CreativeConstr

A jövőben a UPS furgonjait autonóm járművekké fejlesztenék. Kép: twitter.com/CreativeConstr

A vállalat célja, hogy egy egységes elektromos flottát működtessen, szorosan együttműködve az innovatív, széleskörű töltési infrastruktúrával. A vállalatok összefogásával így csökkenthetik a forgalmi torlódások és a környezeti szennyezések kihívásait.

Több projekt keretében folyik az együttműködés

Tavaly a UPS és az Arrival már együttműködött egy projektben, melynek során 35 elektromos járművet helyeztek próbaüzembe London és Párizs utcáin. A két vállalat emellett azt tervezi, hogy a jövőben kifejlesztenek egy olyan technológiát, amelynek segítségével a UPS furgonjai önállóan közlekedhetnek a vállalat létesítményein belül. Az elektromos váltás hosszútávon jövedelmező lehet a vállalatok számára – az üzemanyagköltségek megtakarítása mellett a karbantartási költségek is jelentősen csökkennek.

Zajlik a rivalizálás a piacon

Az Arrival legnagyobb riválisa az USA központú Rivian, amely az Amazonnal és a Forddal működik együtt. Az Amazon 700 millió dollárt fektetett a cégbe, amely 2021-től kezdve több mint 100 ezer elektromos furgont biztosít az e-kereskedelemmel foglalkozó cég számára. A Ford 500 millió dollárral szállt be a Rivianba, amely akkumulátoros járművek fejlesztésében lesz partnere a Fordnak.

Eközben a UPS beszámolt róla, hogy autonóm mini-furgonokat tesztel az Alphabet leányvállalata, a Waymo segítségével Phoenix területén az elkövetkező hat hónapban. Februárban egy autonóm kisbusz csomagokat fog szállítani a UPS létesítményei között. A teszt alatt a Waymo egy mérnöke is a járműben fog tartózkodni, hogy ellenőrizze a műveleteket. Amennyiben azok sikeresnek bizonyulnak, a vállalat kiterjesztheti a tesztet további üzletekre és járművekre is.

Nemrég a Hyundai és a Kia Motors is bejelentette, hogy 110 millió dollárt fektetnek az Arrivalbe. A vállalat elektromos járműveket fejleszt majd a befektető márkák számára. Emellett a UPS az autonóm-teherautókat fejlesztő TuSimple startup cégben is részesedéssel bír.

A fő cél: kapacitásbővítés

A vállalat célja, hogy 2020 végéig minél nagyobb kapacitásokkal bírjon. Pennsylvaniában 1,4 milliárd dollárt fordít egy szuper csomópont létrehozására, ahol az északkeleti régióban megforduló csomagok válogatását és szállítását végzik el. Emellett további három létesítmény fejlesztését is tervezik – összesen 1700 új munkahelyet teremtenek majd ezzel.

A vállalat 2018-ban bejelentett stratégiájának részeként mintegy 20 milliárd dollárt fordít beruházásokra. A társaság részvényeinek piaci értéke 99 milliárd dollár, a részvények pedig közel 15 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban – írja a cnbc.com.

Nyitókép: twitter.com/investornetwork

Kiemelt Partnereink