Trend Jövőképes az autóipar Magyarországon

Jövőképes az autóipar Magyarországon

MTI | 2022.07.29 09:17

Jövőképes az autóipar Magyarországon

A kép illusztráció. | Fotó: Lugosi Péter

Az autóipar területén abszolút jövőképes Magyarország - jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. rendezvényén Budapesten.

Hirdetés

A miniszter szerint az autóipar a legjelentősebb iparág, éves kibocsátása megfelel a magyar GDP 25 százalékának, ezért a kormány mindent megtesz az autóipar védelme érdekében. „A következő időszak automobilizmusában nem lesz már az az egységes, jó megoldás, amelyet a belső égésű motor jelentett eddig. Viszont lesznek izgalmasabb, szélesebb megoldások, erre Magyarország felkészült” - jelentette ki.

Kitért arra is, hogy néhány hete az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa úgy döntött, hogy 2035-től nem kell teljesen kivezetni a belső égésű motorokat, amennyiben lehetőség lesz karbonsemleges üzemanyag használatára. A tárcavezető örömét fejezte ki, hogy hamarosan elfogadhatja az Európai Parlament az erről szóló jogszabályt – ahogyan arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a járműipari szervezetek mind örömmel fogadták a hírt. „Maradhat tehát a belső égésű motor” – mondta Palkovics.

Akkumulátorgyártásban a németeket is verjük

A miniszter kiemelte, hogy Magyarországon működik a világ legnagyobb belsőégésűmotor-gyára, és működni is fog. A kormány az elmúlt időszakban komoly hangsúlyt fektetett arra is, hogy az akkumulátor gyártó kapacitást „megfelelő állapotba hozza”. Rámutatott, hogy Magyarországnak ma nagyobb akkumulátor gyártó kapacitása van, mint Németországnak, és az újabb befektetések alapján ez így is fog maradni.

Arról is beszélt, hogy a HUMDA létrehozásának az volt a célja, hogy legyen egy közvetítő szervezet a kormány és a versenysport között. Azóta az ügynökség feladatköre egyebek mellett a közlekedésbiztonsággal, és a környezetbarát járművekkel is kibővült - mondta Palkovics László.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink