Trend Izzadságból nyer energiát a viselhető eszköz

Izzadságból nyer energiát a viselhető eszköz

autopro.hu/D.Á. | 2021.07.24 12:22

Izzadságból nyer energiát a viselhető eszköz

Fotó: University of California San Diego

A viselhető elektronikai készülékek áramforrásai, az akkumulátorok vagy szuperkondenzátorok előbb-utóbb lemerülnek. Tudósok alternatív energiaforrásokat keresnek, hogy az eszközök működése önfenntartó lehessen, így jutottak el most az emberi izzadás hasznosításáig.

Kutatók akkumulátorok helyett számos más módon próbálnak energiával ellátni szenzorokat és elektronikus eszközöket. Felmerül a napenergia, mozgás, hőmérséklet-változás hasznosítása, de ezek jelenléte kiszámíthatatlan, a mechanikai források pedig jelentős mozgást igényelnek. A megoldást a Kaliforniai Egyetem, San Diego (UCSD) kutatói az emberi test passzív, állandó energiaforrásaiban látják. Az általuk fejlesztett eszköz az ujjbegyek izzadságát hasznosítja.

Kis méret, nagy teljesítmény

Az eszköz az izzadságban megtalálható, bioüzemanyagként funkcionáló laktátokból (tejsav sóiból) nyer energiát. Az izzadságot lyukacsos szerkezetű, szén nanocsövekből készült szivacs vezeti el. A felszívásban ezen kívül polivinil-alkohol hidrozselé segít. Az ujjbegyek természetes verítékének használata előnyösebb, mint az egyéb módokon, például hővel vagy mozgással kiváltotté. Testmozgás során például az energiaforrásként használt izzadság kinyeréséhez energiát kell befektetni, így alacsony a megtérülés. Mivel azonban az ujjbegyek a többi testrészhez képest jobban izzadnak, ezért az eszköz akár egy átlagos alvás közben is összegyűjthet 300 millijoule energiát, ami már elég lehet egyes viselhető elektronikus eszközök ellátására.

Az izzadságból származó energián túl a kutatók piezoelektromos generátorok hozzáadásával ki tudták használni az elektronikai eszközök kezeléséhez szükséges érintő és gépelő mozdulatok energiáját is, ezzel további 20 százalékkal növelve a megtermelt mennyiséget. Az említett 300 millijoule energia egy négyzetcentiméternyi felvevőfelületen termelődik 10 óra alvás alatt, ehhez pedig további 30 millijoule-t tesz minden ujjnyomás, összességében tehát az UCSD eszköze a valaha volt leghatékonyabb viselhető energiakinyerő rendszer.

Ingyen energia

Az UCSD nanomérnök professzora, Joseph Wang elmondta, a cél az energiabefektetés minél nagyobb megtérülése. Olyan eszközt akartak létrehozni, amely nem igényel kemény fizikai munkát a viselőjétől a megfelelő mennyiségű energia megtermeléséhez. A viselőnek elegendő a hétköznapi tevékenységeit végeznie, például a munkahelyen gépelnie, vagy éppen csak aludnia, az áram folyamatosan termelődik.

Az energiakinyerő eszköz a kutatások alapján alkalmas lehet C-vitamin- és nátriumszint mérését végző rendszerek áramellátására, továbbá a későbbiekben olyan egészségügyi eszközök, mint a vércukorszintmérők kiszolgálására. Az eszközt tervezik például kesztyűbe integrálni a jobb viselhetőség érdekében, továbbá vezeték nélküli összeköttetést fognak létesíteni mobil eszközökkel. A UCSD fejlesztése mérföldkő a viselhető elektronikai eszközök önfenntartó működése felé — írta meg a Machine Design.

Kiemelt Partnereink