Trend Innovatív szélenergiával állt elő egy startup

Innovatív szélenergiával állt elő egy startup

autopro.hu/D.Á. | 2023.11.24 11:22

Innovatív szélenergiával állt elő egy startup

Fotó: Facebook/kitepower.bv

Helyben termelt, megújuló energiával táplált elektromosautó-töltőt fejlesztett a holland Kitepower. A szelet sárkánnyal munkára fogó startup egysége a megtermelt energiát egy nagy akkumulátorban tárolja felhasználásig.

Hirdetés

A Hawk névre hallgató rendszer 30 kilowattos maximális teljesítményre képes, az áramot pedig egy 400 kilowattórás akkumulátor veszi fel. A holland vállalat szerint a rendszer valódi mobilitást tesz lehetővé, hogy a megújuló energia farmokra, építkezésekre és szigetekre is könnyedén eljuthasson. A megoldás nem függ az elektromos hálózattól, egyszerűen üzembe helyezhető, éjjel-nappal tud energiát termelni és rendkívül hatékony.

Mások is szemeznek a technológiával

A reptetett sárkányokkal való áramtermelés koncepciója a Volkswagen számára sem idegen, ugyanis a Volkswagen Group Energy és a brandenburgi székhelyű EnerKite vállalat közösen fejleszti a technológiát. A két fél leírása szerint egy úgynevezett szárny vagy sárkány nyolcas alakzatot leírva repül a szélben, és kötelek segítségével meghajt forgó dobokat a földön. Egy generátor a forgási energiát áramtermelésre használja, majd az áramot eltárolják az akkumulátorcsomagban. A cél, hogy kétszer annyi áramot termeljenek egységnyi szélenergiából, mint amennyi szélturbinákkal lehetséges lenne. Az EnerKite egyenesen azt állítja, hogy ez a technológia a leghatékonyabb az összes megújuló energiafajta.

Az EnerKite-ot szélenergia-szakértők, repülőmérnökök és sárkányrajongók alapították. A vállalat jelenleg 20 embert foglalkoztat Berlin környékén, és már 3,5 millió euró támogatást kapott az Európai Bizottságtól és a német gazdasági és energiaügyi minisztériumtól – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink