Trend Ilyen lesz a jövőnk a robotokkal együtt élve

Ilyen lesz a jövőnk a robotokkal együtt élve

autopro.hu/Sz.K. | 2023.12.17 16:16

Ilyen lesz a jövőnk a robotokkal együtt élve

Fotó: Universal Robots

A robotok fő funkciója várhatóan az ismétlődő vagy veszélyes feladatok elvégzése lesz, nem pedig az abszolút hatalom átvétele. A gyártás folyamatosan változó területén a robotok ahelyett, hogy fenyegetést jelentenének a megszokott módszerekre, egyre inkább kiváló partnerré válnak.

Szoftveres automatizálás

A korábban emberek által végzett feladatokat ma már számítógépes programok segítségével automatizálják. Számos szoftverautomatizálási technológia áll rendelkezésre, az üzleti folyamatok automatizálása (BPA) a gyártási folyamatok szoftveres racionalizálását és szabványosítását szolgálja.

Másrészt a robotizált folyamatautomatizálás (RPA) 718-as ötvözetből készült huzalokkal ellátott „szoftverrobotokat” használ az emberi tevékenység szimulálására számítógépes programokon belül.

Eközben az intelligens folyamatautomatizálás (IPA) a mesterséges intelligenciát használja fel arra, hogy megértse, hogyan hajtják végre az emberek a feladatokat egy számítógépes program segítségével.

Míg a BPA és az RPA között van némi hasonlóság, finom különbségek is vannak. A BPA-t ahhoz lehet hasonlítani, mintha az emberi beavatkozást a termelésben élvonalbeli eszközökkel és robotokkal helyettesítenénk. Ezzel szemben az RPA ahhoz hasonlít, mintha egy együttműködő robotot építenénk be a meglévő munkaerőbe, hogy támogatást nyújtson.

Integráció

A robotikai alkalmazások szoftveres és számítási erejének fejlődése jelentősen meghaladta a korábbi szakaszokat.

Ezek a fejlesztések egyszerűsítették az olyan folyamatokat, mint az ipari robotok összeszerelése, telepítése és karbantartása. Gyorsabbá és pénzügyileg életképesebbé téve azokat.

Ez a fejlődés különösen előnyös a kisebb gyártó- és gépgyárak számára. Ezeket a létesítményeket korábban a meredek költségek és a megértés hiánya miatt visszatartották attól, hogy a robotikát beépítsék termelési rendszereikbe.

Lights-Out gyártás

A „lights-out manufacturing” kontextusában a robotok képesek zökkenőmentesen működni. Ezt a kifejezést gyakran használják olyan ágazatokban, ahol minimális az emberi beavatkozás, mivel a gépek kezelik a teljes gyártási folyamatot.

Ezt a koncepciót egyes gyártók számára egyszerűbb lehet megvalósítani, mint mások számára. Akiknek sikerül, azok gyakran jelentős termelékenységnövekedést és a munkaerőköltségek csökkenését tapasztalják.

Azok a vállalatok, amelyek ezt a módszert alkalmazzák, a kisebb világítási és klímavezérlési igények miatt fokozott energiahatékonyságot is elérhetnek.

Háztartás

A jövőben a felhőcsatlakozással rendelkező háztartási robotok egyszerűsítik majd a háztartásbeliek életét. Például a porszívó automatikus működésre programozása vagy az, hogy a munkanap végére elkészüljön egy finom, házilag főzött étel, mindennapossá válhatnak.

Olyan robotok vannak a küszöbön, amelyek képesek sütni, gőzölni, sütni, lassan főzni és más főzési funkciókat a mi beavatkozásunk nélkül elvégezni, miután beprogramozták őket.

Ezek a felhővel összekapcsolt robotok a jövőben valószínűleg fejlettebb változatokká fejlődnek. Az elkövetkező években előreláthatólag javulni fog az emberi interakció és a hangmegértés. Ez a fejlődés végső soron átalakíthatja otthonaink megjelenését és hangulatát.

Egészségügy

Az orvos felkeresése helyett intelligens robotok vizsgálhatják meg a panaszukkal a rendelőkbe fordulókat. Ezek interakcióba lépnek majd a betegekkel, nyomon követik egészségi állapotukat, és döntést hoznak a további találkozók szükségességéről. A gyógyszeripar még ennél is mélyrehatóbb átalakulásoknak lesz tanúja.

A gyógyszer automatáknak köszönhetően anélkül juthatunk hozzá a szükséges gyógyszerekhez, hogy kényelmetlenséget okozna megosztani egészségügyi adatainkat egy ismeretlennel – írja a Robotics & Automation News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink