Trend Így „zöldíti” abroncsait a Continental

Így „zöldíti” abroncsait a Continental

autopro.hu/V.M. | 2023.02.25 04:20

Így „zöldíti” abroncsait a Continental

Fotó: Continental Press Releases

A Continental 2050-től kizárólag fenntartható forrásból származó anyagokból fogja gyártani gumiabroncsait. A vállalat az odáig vezető úton fokozatosan teszi környezetbarátabbá termékeit olyan anyagokkal, mint a rizshéj-hamu, a pitypangból nyert gumi vagy az újrahasznosított PET-palackok.

Hirdetés

Claus Petschick, a Continental fenntarthatósági vezetője szerint a vállalat jó úton jár ahhoz, hogy fenntarthatóságban a vezető abroncsgyártóvá váljon. Hozzátette: „Innovációs képességünk lehetővé teszi számunkra, hogy új, még fenntarthatóbb alapokra építkezzünk. Ez magába foglal mindent az anyagok eredetétől és beszerzésétől kezdve az abroncsaink újrahasználatáig és újrahasznosításáig bezárólag.”

Egy átlagos Continental személyautó-abroncsnak ma 15-20 százalékát teszik ki újrahasznosított és megújuló anyagok, és a vállalat, közlése szerint folyamatosan keresi a lehetőségeket ennek az aránynak a növelésére.

Fenntarthatóság minden szinten

A modern abroncsoknak alapverő alkotórésze a természetes gumi, ami egy abroncs tömegének 10-40 százalékát teszi ki. Nem is csoda, hogy az abroncsgyártás a legnagyobb gumifogyasztó – az évente megtermelt gumi több mint 70 százalékából készül abroncs.

A Continental digitális technológiákra és partnerekre támaszkodva tette átláthatóvá gumiipari ellátási láncát, hogy biztosítsa, az általa felhasznált alapanyag valóban fenntartható forrásból származik. Emellett a vállalat partnerekkel együttműködésben a Taraxagum projektet futtatja, aminek keretében a gumi pitypangból való nagy volumenű kinyerését igyekszik megvalósítani, ezáltal alternatív anyagforrást alkotva.

Az abroncsok többek között adalékanyagokat, például a kovasavat is tartalmaznak. A kovasav a tapadás, a gördülési ellenállás és az élettartam optimalizálását teszi lehetővé. Ezt az anyagot a jövőben rizshéj-hamuból készül kinyerni a Continental. A rizshéj-hamu a rizsfeldolgozás során keletkező melléktermék, ami sem háziállatok, sem ember számára nem fogyasztható, ugyanakkor a kovasav kevesebb energiával nyerhető ki belőle, mint konvencionális anyagokból, például kvarchomokból.

Körforgásos gyártás

A Continental 2050-re teljes mértékben körforgásossá tenné abroncsgyártását, ami a hulladék és az életciklus végére ért abroncsok anyagának maradéktalan újrahasznosítását jelenti. A vállalat ennek érdekében kezdett együttműködésbe a Pyrum Innovations-szel, ami az elhasznált abroncsokat egy speciális pirolízis eljárással alkotóelemeikre bontja le. Az így nyert pirolízisolajból nyert anyagokat a Continental közép távon fogja elkezdeni abroncsgyártásában használni, hosszú távon pedig partnerével egy teljesen zárt körforgásos rendszert alakítana ki a használt abroncsok feldolgozására.

Mechanikai úton újrahasznosított abroncsokat a Continental már régóta felhasznál termelésében. A vállalat hannoveri, teherautóabroncsokat újrafutózó üzemében az abroncsfelújítás során nyert gumit évek óta használják új abroncsok készítéséhez, emellett a vállalat más beszállítóktól származó újrahasznosított gumit is használ.

Újrahasznosított PET-palackok szintén megtalálhatóak a Continental abroncsaiban. A vállalat a saját fejlesztésű ContiRe.Tex technológiájával állít elő poliészterfonalat olyan PET-palackokból, melyek máskülönben a többi hulladékkal együtt a szeméttelepen kötnének ki. Egy abroncshoz 9-15 palackot használnak fel, melyekkel a hagyományos poliésztert váltják ki egyes abroncsok vázában.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink