Trend Így szorulhatnak háttérbe a szervizek

Így szorulhatnak háttérbe a szervizek

autopro.hu/P.B. | 2020.06.20 08:20

Így szorulhatnak háttérbe a szervizek

Fotó: Pixabay

A mai autókban egyre több funkciót látnak el a számítógépek, és ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább meghatározó a digitalizáció a járművekben. A hálózatba kapcsolt autók megjelenését követően felmerült annak a lehetősége is, hogy egy autó hibáit távolról diagnosztizálják, akár már az előtt, hogy komolyabb gondot okozna.

Hirdetés

A 2016-ban alapított izraeli startup, az Aurora Labs olyan megoldást kínál, ami lehetővé teszi az autó hibáinak távolról való észlelését és javítását, azaz lényegében „öngyógyító” autókat hoznak létre a program segítségével. Bár még mindig nem túl széles körben ismert megoldásról van szó, a cég együtt dolgozik több nagy autógyártóval is Európában és az Egyesült Államokban is.

Jól mutatja az innováció sikerét az is, hogy a Business Insider szerint az Amazon egyik elsődleges felvásárlási célpontja az Aurora Labs lehet.

A koronavírus-járvány katalizátorként működhet

Roger Ordman, az Aurora Labs marketingért felelős alelnöke arról beszélt az Automotive Logistics című lapnak, hogy a járvány megnövelte a keresletet az olyan szolgáltatások iránt, amelyek fizikai érintkezés nélkül működnek. Így a távoli javítások fejlődésének is katalizátora lehet a koronavírus-járvány, de Ordman szerint ezek a fejlesztések egyébként is lezajlottak volna, legfeljebb lassabban.

A szolgáltatás kulcsa a megfelelő hálózat és internetes kapcsolat, így az 5G terjedése is nagyban segítheti a távolról szervizelt autók terjedését. Egy másik érdekes aspektusa az alkalmazásnak, hogy lényegében úgy működik, mint az okostelefonok szoftverei: folyamatosan frissíteni kell, ezért nagy tárhelyet igényel.

Paradigmaváltások az autóiparban

Ordman szerint jelenleg az autóiparban az a hozzáállás az egyes hibákhoz, hogy a gyártók megépítik az autót, az elromlik, aztán a szervizek (márkaszervizek) megjavítják az autót. Az Aurora Labs ehelyett azt az elvet követi, hogy a hibát még az előtt ki kell szűrni, mielőtt komolyabb bajt okozna, és még akkor meg is kell javítani. Az utólagos segítség helyett tehát a megelőzés kerül középpontba.

Egy másik paradigmaváltás, ami lényegében már zajlik is, hogy a járművekben egyre nagyobb teret kapnak a számítógépes megoldások, így az autószerelésben is sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az informatikai ismeretekre.

Az autók távoli szervizelése az autóiparra vonatkozó előírásokra is hatással van, ezeket is módosítani kell az elterjedéséhez.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink