Trend Így néz ki a konnektivitás a gyakorlatban

Így néz ki a konnektivitás a gyakorlatban

autopro.hu/P.B. | 2020.07.27 04:21

Így néz ki a konnektivitás a gyakorlatban

Fotó: Pixabay

Ahogy egyre több üzem és szolgáltatás válik digitalizálttá, úgy lesz egyre fontosabb a zökkenőmentes, stabil internetkapcsolat, és a jól kiépített hálózat. Egy ilyen rendszer kiépítése földrajzi helyzettől függően hamar komoly kihívásokba ütközhet, és nem várt költségek merülhetnek fel. De hogy néz ki egy ilyen rendszer a gyakorlatban?

Hirdetés

Akár egy autógyárról, akár egy közlekedési szolgáltatóról, vagy egy város vízigényét ellátó telephelyről van szó, a konnektivitás, a digitalizáció és a hálózatba kapcsolt eszközök jelenléte, egyszóval az Ipar 4.0 vívmányai ma már egyre inkább alapelvárásnak számítanak. Az ilyen üzemekben rendkívül fontos a stabil hálózat a működéshez.

Az IndustryWeek egy észak-amerikai vízműszolgáltató telephelyén keresztül mutatja be, miről is van szó a gyakorlatban.

Mobilcellás hálózat

A Michigan lakosságának 40 százalékát kiszolgáló Great Lakes Water Authority (GLWA) vízműszolgáltató naponta nagyjából 6,5 millió liter vizet kezel, és 4 millió embert szolgál ki tiszta vízzel. A GLWA korábban nem kapott távolról adatokat a víznyomásról, az áramlási sebességről vagy éppen a vízszintről és a szelepek pozíciójáról. Ahhoz, hogy ezeket az adatokat emberi segítség nélkül is eljuttassák a központba, internetre volt szükség.

Miután kiderült, hogy távolról irányított egységenként közel 200 ezer dollárba kerülne a kellően stabil hálózat kiépítése, más megoldást kellett találniuk. Ez végül a mobilcellák adatait egységesítő rendszer lett, amit a Tempered segítségével építettek ki.

A tesztek bebizonyították a módszer hatékonyságát, így a GLWA 13 vízműtelepén kiépítették a rendszert.

Még a föld alatt is megfelelő a hálózat minősége

Nem nehéz belátni, hogy egy ilyen vízműszolgáltató számára mennyire fontos, hogy a kiépített, távolról irányított üzemek megfelelő biztonsággal működjenek, és mindig jó legyen a hálózat erőssége. Ennek a biztosítása komoly kihívást jelentett az egyes telephelyek esetében, melyek a föld alatt találhatóak.

Ali Abdallah, a GLWA infrastruktúrájáért felelős vezető az IndustryWeek-nek elmondta, hogy az első, amit teszteltek, a föld alatti pontok hálózatának erőssége volt. Meglepve, de örömmel tapasztalták, hogy kifogástalan volt a jelerősség így is.

A modemek segítségével kiépített hálózat olcsóbb megoldás, mint a vezetékes hálózat, viszont modern, korszerű kapcsolatot jelent.

Kiemelt Partnereink