Trend Így dolgoznak az önvezetésért a győri egyetemen

Így dolgoznak az önvezetésért a győri egyetemen

Pörge Béla | 2023.06.27 07:23

Így dolgoznak az önvezetésért a győri egyetemen

Fotó: JKK

Az autonóm közlekedési rendszerektől az elektromobilitásig számos területen ért el fontos eredményeket a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja. A tehetséggondozás sikerét pedig JKK által mentorált hallgatói csapatok páratlan nemzetközi eredményei is jól jelzik.

Az érdeklődők egy online prezentáció során ismerkedhettek meg a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja, azaz a JKK tevékenységével és portfóliójával. Az előadást Peter Simon tartotta a JKK Laboratories részéről.

A JKK a ZalaZone ökoszisztémáján belül a ZalaZone Ipari Park részeként működik. Itt az egyetem mellett kis- és középvállalkozások, kutatóközpontok, valamint olyan nagyvállalatok is működnek, mint az AVL, a Bosch vagy a Rheinmetall.

A ZalaZone Parkban komplett portfólió áll az autonóm járműveket tesztelni kívánó cégek rendelkezésére. Ez a szimulációval kezdődik, de van lehetőség laboratóriumi tesztekre és kontrollált környezetben való tesztelésre is. Az utolsó lépés, a közutakon, valós körülmények közötti tesztelés azonban még várat magára, ehhez még nem rendelkezik engedélyekkel a cég.

Nem csak az önvezetésről szól

A ZalaZone Ipari Park fókusza szélesebb annál, hogy csak az önvezetésre összpontosítson. Az automatizáció mellett a szenzorok fejlesztése, a digitalizáció, az elektromobilitás és a mesterséges intelligencia is a kutatási területek közé tartozik – ezek a területek természetesen nem egy éles határvonallal különülnek el egymástól, Peter Simon úgy fogalmazott, hogy a kategóriák között folyamatosan elhalványul a határ.

A fentieken túl van még egy nagyon fontos kutatási terület is, a kiberbiztonság. Az adatok védelme úgy lesz egyre fontosabb, ahogy egyre inkább összekapcsolódik minden eszköz egymással és a hálózattal.

Komoly infrastruktúra

A JKK rendelkezik egy Villamos Motorfékpad Vizsgálólaboratóriummal, egy Autonóm és Intelligens Robotok Laboratóriummal, Járműdiagnosztika Laboratóriummal, Járműmechatronika és Intelligens Járművek Laboratóriummal és egy Járművillamosság és Elektronika Laboratóriummal. Ezekben a laborokban számos vizsgálatot, fejlesztési tevékenységet, beállítást tudnak elvégezni a Széchenyi István Egyetem kutatói és mérnökei.

A JKK két fontos mérnökhallgatói versenyen is támogatja az egyetem diákcsapatait: a Schell Eco-marathonon és a Formula Studenten. Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, ez a támogatás nem is vész kárba: az idei Shell Eco-marathonon, Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén valósággal tarolt a Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy világcsúcsot beállítva, és két aranyérmet nyerve.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink