Trend Humanoid robotokkal dolgozhatunk a jövőben

Humanoid robotokkal dolgozhatunk a jövőben

autopro.hu/Sz.K. | 2023.10.22 16:16

Humanoid robotokkal dolgozhatunk a jövőben

Fotó: Pexels

Egy német startup, a Neura Robotics 15 millió eurónyi (mintegy 5,7 milliárd forint) támogatást kapott, hogy robotikai fejlesztéseivel megoldást nyújtson az égető munkaerőhiányra.

Hirdetés

A metzingeni székhelyű Neura Robotics GmbH egy feltörekvő, mesterséges intelligenciávl és robotikával foglalkozó startup. A cég nemrégiben bejelentette, hogy 15 millió eurós befektetési kört zárt le az InterAlpen Partners amerikai magántőke-befektető céggel. Ez kevesebb mint három hónappal azután történt, hogy a német vállalat vezető európai befektetőkkel 52 millió eurós (19 milliárd forintos) finanszírozási kört zárt le, amely a New York-i tőzsde elismerését is kivívta. Az InterAlpen befektetése a Neura növekedését és az amerikai piacon való terjeszkedését fogja támogatni.

Célok és partnerek

A Neura Robotics platformján alapuló robotok képesek látni, hallani és érzékelni az érintést. A reflexív érzékszervi feldolgozással kombinálva ezek a képességek elengedhetetlenek az autonóm és előrelátó cselekvéshez. Az alapító csapat robotika és mesterséges intelligencia terén szerzett hatalmas szakértelmével ezeket az kollaboratív robotokat úgy fejlesztik ki, hogy különböző iparágakban és a legkülönbözőbb környezetekben együttműködjenek az emberekkel. A Neura jó úton halad afelé, hogy piacra dobja az első többcélú humanoid robotját, amelyet a szakképzett munkaerő növekvő hiányának megoldására fejlesztettek ki.

„A Neura Robotics az egyik legmeggyőzőbb vállalat, amellyel pályafutásunk során találkoztunk” - mondta Stephen George, az InterAlpen alapítója.

Folyamatos fejlődés

David Reger alapítónak és vezérigazgatónak mindössze három évébe telt, hogy a céget a kognitív robotika iparági vezetőjévé tegye. Az MI-t és a robotikát elsőként ötvöző vállalatként a Neura nem sokkal az alapítás után bemutatta a világ első piacképes kognitív robotját, a MAiRA-t. A MAiRA autonóm és teljes mértékben képes érzékelni a környezetét és az embereket, akikkel kapcsolatba kerül. Az ilyen jellegű előrelépések a Neura és partnerei számára számos ágazatban, többek között a gyártásban, a vendéglátásban és az idősgondozásban kínálnak lehetőségeket. A kobotok folyamatosan bővülő termékcsaládja páratlan rugalmasságot és költséghatékonyságot mutat az automatizálásban.

„Egy amerikai befektetővel a fedélzeten tökéletes feltételeket teremtünk a 2024-es amerikai piaci bevezetéshez” - nyilatkozta Reger. „Büszkék vagyunk az InterAlpen partnerségére, különösen azért, mert Stephen George valóban egy vállalkozó-befektető. Korai befektetője volt a Teslának, a SpaceX-nek, a Twitternek és az Epic Systemsnek, és megérzi a következő nagy dolgot. Az InterAlpen hisz abban, hogy az előremutató mesterséges intelligencia és a Németországban gyártott első osztályú hardver nemcsak a robotikát, hanem a világot is meg fogja változtatni.”

A 2019-ben alapított Neura közelgő terjeszkedése kedvező időpontban érkezik. Az Egyesült Államok a robotika legnagyobb piaca a világon, a becslések szerint 2023-ban 7,7 milliárd dolláros bevételt generál. A globális robotikai piac 2028-ra várhatóan stabilan 45 milliárd dolláros piaci volumenre nő – írja az EU-Startups.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink