Trend Hidrogén buszok gyártására indult projekt az Európai Unióban

Hidrogén buszok gyártására indult projekt az Európai Unióban

autopro.hu/P.B. | 2021.03.18 06:18

Hidrogén buszok gyártására indult projekt az Európai Unióban

Fotó: FEV

A CoacHyfied névre hallgató projekt célja, hogy elkészítsenek hat különböző hidrogén üzemanyagcellás buszt, amik alapján aztán a tömeggyártásra való felkészítés, fejlesztés is elindulhat. A projekt demonstrációs fázisa három évig tart.

Tizennégy vállalat részvételével indult el idén januárban a CoacHyfied nevű EU-s projekt. Az első, demonstrációs fázis maximum három évig tart, ebben az időszakban hat darab hidrogén üzemanyagcellás buszt kell elkészíteni, hogy aztán a hat busz alapján beindulhasson a tömeggyártásra szánt autóbuszok fejlesztése. A teljes projekt tervezett ideje öt év.

Érdekesség, hogy az uniós projektben az európai cégek (mint például az ElringKlinger Fuelcell Systems Austria vagy az I SEE Electric Busses) mellett a török Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. és az Otokar A.Ş. is részt vesz. A projekt a FEV égisze alatt fut, ami a független vezető nemzetközi szolgáltató a járművekhez és hajtásrendszerükhöz való szoftverek és hardverek fejlesztésében.

Tapasztalatok alapján készülnének a buszok

A projekt első fázisának célja, hogy a kifejlesztett hat busszal valós körülmények között gyűjthessenek tapasztalatot városi, városközi és távolsági közlekedésben is. Az így gyűjtött adatok és tapasztalatok alapján indulhat majd meg a hidrogénes buszok tömeggyártása az Európai Unióban.

A tesztek során egyrészt egy újonnan legyártott buszt is vizsgálnak majd, másrészt egy már meglévő buszt is átalakítanak hidrogén üzemanyagcellássá, és arról is gyűjtenek tapasztalatokat. Amennyiben az utólag átalakított buszok is beválnak, akkor a meglévő flották károsanyag-kibocsátásának csökkentése is könnyebbé válik.

Emellett az európai utak, városok és szolgáltatók infrastruktúráját is tesztelni fogják a hidrogénes buszok szempontjából - írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink