Trend Gigászi szélerőműparkot bocsátottak tengerre

Gigászi szélerőműparkot bocsátottak tengerre

autopro.hu | 2015.07.07 10:43

Gigászi szélerőműparkot bocsátottak tengerre

160 szélturbina alkotja a világ második legnagyobb ilyen típusú áramtermelő létesítményét, amely 400 ezer háztartás ellátását biztosíthatja. Képzési programot is csatolnak a beruházás mellé.

Hirdetés

Hivatalosan is átadták a Liverpool Bay partjától nyolc mérföld távolságra levő Gwynt y Môr tengeri szélerőmű telepet - számolt be az eseményről a pid.hu. Az 576 megawatt beépített teljesítménnyel Gwynt y Môr a világ második legnagyobb tengeri szélerőmű telepe. A több mint kétmilliárd font értékű szélerőmű telep átadása jelentős eredmény az RWE, valamint a Gwynt y Môr projektben részt vevő partnerei, a Stadtwerke München és a Siemens számára.

- Az építés során a helyi vállalatok is élvezték a projekt előnyeit, és a következő években minőségi álláslehetőségeket és egyéb esélyeket is nyújt a telephely. Azzal, hogy a fiatalok képzése a szélturbina oktatási terv részeként Grwp Llandrillo Menai-ban, valamint a Llangefni Egyetem Energia Központjában tartott tanfolyamokon zajlik, Észak-Wales lesz az a hely, ahol az energia szektor területén szakképzett munkaerő rendelkezésre fog állni - jelentette ki Carwyn Jones, Wales miniszterelnöke.

- A csupán 3 héttel ezelőtt átadott német Nordsee Ost szélerőmű telepnek és a mostani Gwynt y Môr tengeri szélerőmű telepnek köszönhetően mi leszünk az európai tengeri erőművek piacának harmadik legjelentősebb szereplője. A jelenlegi tervek szerint 2017-ig több mint 1 milliárd eurót fogunk beruházni a megújuló energiaforrások bővítésébe, és e beruházási projekten belül a szélenergia vezető szerepet játszik - tette hozzá Peter Terium, az RWE AG vezérigazgatója.

- A Siemens jelentős szerepet játszott Gwynt y Môr-nál. Fizikai szempontból azért, mert cégünk szállította mind a turbinákat, mind az alállomásokat, másrészt pedig a finanszírozás, a 12 éves szervizelési és jótállási szerződés révén - mondta Michael Hannibal, aki a tengeri üzletág vezérigazgatója a Siemens Szélenergia és Megújuló Energiaforrások divízióján belül.

Kiemelt Partnereink