Trend Fóliákkal lehetne hatékonyabban felfűteni a villanyautók belsőterét

Fóliákkal lehetne hatékonyabban felfűteni a villanyautók belsőterét

autopro.hu/V.M. | 2020.11.16 11:23

Fóliákkal lehetne hatékonyabban felfűteni a villanyautók belsőterét

Fotó: Twitter/IAV

A berlini székhelyű IAV & Louisenthal autóipari technológiai vállalat egy olyan megoldással állt elő elektromos autók belsőterének melegítésére, amivel magas energiahatékonyság mellett növelhető az utasok komfortérzete.

Hirdetés

A koncepció központi részét a „SmartMesh” nevezetű vékony fólia alkotja. A fóliába integrált vezetők felmelegednek elektromos áram hatására, a keletkező hő pedig az utasteret melegíti.

A fóliák energiahatékonyabb megoldást kínálnak a szellőzőrendszeren keresztül beáramló levegő melegítésénél. Ennek köszönhetően a mérnökök szerint akár 6 százalékkal is növelhető a hatótávolság.

Nagy szabadságot kapnak a dizájnerek

A fólia elhelyezhető például az ajtókon, a középkonzolon, illetve a tetőbélésen is. Mivel átlátszó, jól kombinálható funkcionális és dizájncélú világítással.

A számítógépes szimulációk azt mutatták, hogy a kellemes belső hőmérséklet gyorsabban érhető el a fóliák és a normál fűtőrendszer együttes használatával, továbbá a beltér adott hőmérsékletre felmelegítése 20 százalékkal kisebb energiafogyasztással valósítható meg.

A német vállalat már készen áll a fejlesztése sorozatban gyártására, amit azonban nem a konvencionális fűtőrendszer alternatívájának, hanem annak kiegészítőjének tekint – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink