Trend Elhozta az autonóm mobil robotok aranykorát a koronavírus

Elhozta az autonóm mobil robotok aranykorát a koronavírus

autopro.hu/P.B. | 2020.07.19 12:22

Elhozta az autonóm mobil robotok aranykorát a koronavírus

Fotó: Swisslog News

A közelmúltban iparági szakértők részvételével tartottak konferenciát az autonóm mobil robotok iránti kereslet változásáról, az ilyen eszközök felhasználási módjáról és korlátairól. Az elmúlt években a technológia rengeteget fejlődött, a koronavírus-járvány idején pedig jelentősen nőtt a kereslet minden olyan eszköz iránt, ami a társas érintkezés elkerülését szolgálja.

Hirdetés

Az autonóm mobil robotok (AMR) az elmúlt években jelentősen megváltoztatták a logisztikát, és ez a folyamat most is tart. A kisméretű robotok praktikusak, sokszor szűk területen is elférnek, ráadásul a technológia fejlődésével egyre több feladat bízható rájuk, és végezhető el ezáltal távolról. Elsősorban a belső szállításokban, rakodásokban használatosak, de a járvány idején nagy szerepet kaptak a takarításban is.

A konferencia résztvevői abban egyetértettek, hogy a hagyományos logisztikai eszközökhöz képest a rugalmassága a legnagyobb előnye az AMR eszközöknek. Rob Sullivan, az AutoGuide Mobil Robots vezérigazgatója kiemelte, hogy az autonóm mobil robotokkal az adott csarnok bármelyik részére elszállítható az áru, nincsenek fix átvételi pontok.

Matt Rendall, az OTTO Motors vezérigazgatója úgy véli, hogy az AMR legnagyobb előnye az épületeken belüli szállítás egyszerűbbé és rugalmasabbá válása. A fejlődési irányokkal kapcsolatban nem tudott konkrétumokat kiemelni, annyira gyorsan fejlődik az iparág.

A járvány alatt nőtt a kereslet

Az összes megszólaló arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány idején jelentősen megnőtt a kereslet az AMR-ek iránt. Főleg a takarításban és a fertőtlenítésben terjedt el ez a megoldás, így biztonságosan és gyorsan lehetett a munkaállomásokat újra használhatóvá tenni.

Ez az időszak természetesen nem csak az autonóm mobil robotok esetében, hanem szinte automatizált, digitalizált területen fellendülést hozott, jelentősen nőtt a kereslet minden olyan eszköz iránt, ami a társas érintkezés elkerülését szolgálja – írja a Robotics Online.

Nem elég kiforrott a technika

Az AMR legnagyobb hátránya a területen dolgozók szerint a technológiai hiányosságokban rejlik. Gyakran még emberi felügyelet szükséges a robotok megfelelő működéséhez, sok funkció akadozik, ugyanakkor a dolgozók nem szeretnének „babysitterként” felügyelni egy-egy gépre, gyakran még több is a munka az ilyen robotok miatt, nem kevesebb.

Ezt a kihívást az idő minden bizonnyal megoldja, hiszen a terület gyorsan fejlődik. Az AMR-ek használatához viszont nincs szükség komolyabb szaktudásra, nagyobb feladat megtanítani a dolgozóknak, hogy mire képes egy-egy ilyen robot, mint magát a használatot.

Egy másik kihívás is összefügg a fenti problémával, ez pedig a robotok és az emberek egy területen való munkája. Ha az AMR-ek jobban elterjednek, akkor új normákat kell majd elfogadni a munkahelyeken, hiszen teljesen állandóvá válnak az olyan szituációk, amikor emberek és robotok találkoznak egymással.

Kiemelt Partnereink