Trend Élesbe vált az űrügynökség önvezető projektje

Élesbe vált az űrügynökség önvezető projektje

autopro.hu/V.M. | 2021.11.16 06:21

Élesbe vált az űrügynökség önvezető projektje

Fotó: Horiba Mira

2022 első negyedévétől már a valós fizikai környezetben, tesztpályákon is fognak tesztek folyni az Európai Űrügynökség azon programjának részeként, aminek célja a személyautók platooning módban történő közlekedésének fejlesztése.

A világ több pontján is fejlesztés alatt álló platooning során az elöl haladó, ember vezette járművet önvezető módban több másik követi, egymástól kis távolságra lemaradva. A megoldás alkalmas a közlekedés folyamának optimalizálására, megelőzve például a jellemzően sűrű forgalomban megfigyelhető fékezési hullámok, azaz a perturbációk kialakulását.

A kettő brit cég, az autóipari mérnöki és tanácsadó Horiba Mira, illetve a navigációs megoldásokat fejlesztő GMV NSL által folytatott projekt célja a platooning továbbfejlesztése új technológiákkal. Az egyik ilyen a kooperatív pozicionálás, ami a platoont, vagyis szakaszt alkotó járművek különböző érzékelőkkel – például radarokkal – nyert helyadatainak egymás közti megosztását, majd az adatok elemzését takarja. Ez a járművek távolságának és sebességének optimalizálásában lesz felhasználható.

A kettő vállalat közös projektjének eredményei továbbá lehetővé fogják tenni a szakaszban haladó járművek fékezési és gyorsítási profiljainak optimalizálását, azáltal a kibocsátás és a fogyasztás csökkentését, egyúttal javítva az utazók komfortérzetét.

A projekt ezenkívül várhatóan hozzájárul a navigációs műholdak és kommunikációs technológiák autóipari alkalmazásainak fejlesztéséhez is.

Megspórolhatóak az útépítések

A platooning alkalmazásának egy közvetett hatása, hogy általa elkerülhetővé válik az utak sok pénzt felemésztő bővítése. Ez azért lehetséges, mert a szakaszban haladó járművek egymás között kisebb távolságot tarthatnak, mint normál esetben, ezáltal megnövelve az utak áteresztőképességét.

A platooning ezen hozadéka csakugyan aláhúzza az Európai Űrügynökség projektjének fontosságát.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink